Банкеръ Daily

Общество и политика

Още няма решение за добавка от 50 лева към пенсиите и през април

Още няма решение дали добавката от 50 лева към пенсиите да се изплати и през месец април, но според социалния министър Деница Сачева, нагласата е да има такова плащане и след март, докогато са осигурени средства в бюджета на НОИ. "Такава е нагласата, защото извънредната епидемична обстановка е удължена до края на месец април", аргументира се тя.

Под 20 процента от потребителите и персонала на социалните услуги към момента, които са пожелали да се ваксинират срещу коронавируса. Министър Сачева подчерта, че данните не са окончателни.

"Има още известно неразбиране и известен страх и опасения, особено в хората, които са психични интелектуални затруднения, там е малко трудно да се получи съответно съгласието. Трябва да има съгласие от настойник или съгласие от директора на социалната услуга, или от кмета, там, където кметът изпълнява тези функции. Но процесът върви и след всяка следваща ваксинация имаме нови заявки", обясни тя.

Сачева отново припомни, че хората в неплатен отпуск заради ограничителните мерки трябва да плащат за своя сметка здравните си осигуровки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във