Банкеръ Daily

Общество и политика

Още неизвестни покрай гласуването на карантинираните

Централната избирателна комисия ще иска писмено становище на здравното министерство дали в подвижните избирателни секции ще могат да гласуват едновременно хора с увреждания и карантинирани. 

Докладчикът по писмото Николай Николов формулира питането към здравните власти: 

"Избирателните списъци на ЦИК могат ли да бъдат общи и да включват избирателите от двете категории в съответната община, или тези избиратели следва да бъдат включвани в отделни избирателни списъци, съответно да се назначават отделни подвижни секционни избирателни комисии за лица с трайни увреждания и за лица, поставени под задължителна карантина или изолация съгласно закона за здравето?"

Становището на здравното министерство по въпроса е необходимо на ЦИК, за да се подготвят методическите указания за работата на подвижните избирателни секции. 

В края на януари парламентът прие на второ четене изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което разписа изборните правила в условията на пандемия.

При провеждането на изборите министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, ще въведе противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Въз основа на противоепидемичните мерки Централната избирателна комисия ще приеме решение за организацията и провеждането на вота, включително и гласуването на поставените под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето. Първоначалното намерение на управляващите беше здравните мерки да се определят от изборните комисари след консултация със здравните власти, но те промениха текстовете на проектозакона между двете четения.

Гласуването на карантинираните и поставените в изолация ще става чрез подвижни избирателни кутии по смисъла на Изборния кодекс и при спазване на всички противоепидемични мерки. Срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна урна обаче е не по-късно от 3 дни преди датата на вота. След проверка в съответната Регионална здравна инспекция, за което се изготвя справка, желаещите да участват във вота се записват от компетентните органи в списъка за гласуване с мобилни урни. На практика тези граждани, които са били поставени под карантина или в изолация през първите три дни на април (непосредствено преди парламентарните избори на 4 април), няма да могат да гласуват.

Критиката на опозицията към законодателната инициатива на управляващите беше, че ЦИК не може да издава такива правила, правомощията ѝ са в Изборния кодекс, а сега трябва да следва заповеди на министъра на здравеопазването, ваксинационния щаб и Националния оперативен щаб. При приемането на закона бе обърнато внимание, че има колизия в това кой може да гласува с подвижни секции според Изборния кодекс и според Закона за мерките в извънредно положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във