Банкеръ Daily

Общество и политика

Още не са приети процедурни правила за избор на нов шеф на НС

Председателският съвет не успя да приеме процедурни правила за избор на нов председател на Народното събрание. Това обяви пред репортери в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след срещата на председателите на парламентарните групи. тя информира, че заради липсата на решение е насрочен втори председателски съвет за днес.

"Решение не се взе, защото групите на управляващата коалиция трябва да съгласуват решенията помежду си, което за нас е необяснимо, защото ние сме председатели на парламентарни групи, не знам с кого трябва да го стиковат, кого да питат и от кого да искат разрешение", каза тя. И уточни, че от ГЕРБ-СДС настояват председателите на парламентарни групи да приемат още днес въпросните правила, така че утре първа точка от заседанието да бъде избор на нов председател.

"Да, сега заместник-председателят на най-голямата парламентарна група изпълнява длъжността, но е редно българският парламент да има избран председател", подчерта Десислава Атанасова. По думите ѝ в ситуацията в момента - гласуване на актуализацията на бюджета, предстоящ вот на недоверие - изборът на нов председател трябва да стане във възможно в най-кратък срок. "Търсим консенсус и между останалите парламентарни групи, заедно да подпишем проект на решение за приемане на процедурни правила и да преминем към избор на председател на българския парламент", посочи тя и добави, че според правилника всяка парламентарна група или коалиция може да издига свои кандидати.

Срокът за избор на нов председател според правилника на парламента е 14 дни от приемането на решението. До провеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция. Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов ще изпълнява длъжността председател на Народното събрание до избора на нов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във