Банкеръ Daily

Общество и политика

Още над 20 млн. лв. в подкрепа на болниците и лекарите

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на здравното министерство за 2020 г. в размер на 10 526 600 лв. С парите трябва да се увеличат възнагражденията на персонала на администрации към министъра на здравеопазването, които са натоварени с овладяването на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен" с пряк контакт с други лица.

С друго правителствено постановление по бюджета на ведомството пък се одобряват допълнителни 9 600 000 лв. Средствата ще бъдат предоставени на държавни и общински болници, на болници с държавно и/или общинско участие в капитала за поддържане на структури по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести.

При необходимост средства ще бъдат предоставяни и на други лечебни заведения - за структури по инфекциозни болести, за извършване на медицинска дейност за периода на обявеното извънредно положение или извънредната епидемична обстановка.

С постановлението лечебните заведения ще получат повишаване на субсидиите, за да са в състояние да осигурят равнопоставен достъп до медицинска помощ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във