Банкеръ Daily

Общество и политика

Още една позиция надолу - вече 112-ти по свобода на печата

Димитър Кенаров

България губи още едно място в класацията на “Репортери без граници” (RSF) за свобода на печата и вече е 112-та от 180 държави и територии, показва публикуваният за 2020 г. годишен индекс, съобщават от АЕЖ България.

Страната ни остава на последно място в Европейския съюз. В региона на Балканите само Турция е на по-задно място в класацията –  на 153-то място. В доклада на “Репортери без граници” за ситуацията в България е посочено: 

"Малкото критични журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти. През септември 2020 г. журналистът на свободна практика Димитър Кенаров бе бит и задържан от полицията."

Във връзка с неговия случай председателката на АЕЖ – България Ирина Недева отбелязва, че сме свидетели на емблематично съвпадение - докладът на “Репортери без граници” излиза в деня, в който най-после започва делото за задържането и полицейското насилие над журналиста Димитър Кенаров. "Усърдието, с което институциите прикриваха случилото се, е показателно за отношението към журналистите и свободата на словото в България”, подчертава  Недева.

В доклада на "Репортери без граници" се дават и други примери за насилие над журналисти: "През март миналата година маскирани биха разследващия репортер Слави Ангелов пред дома му. Друг разследващ журналист Николай Стайков получи смъртни заплахи през юни 2020 г., след като пусна документален филм за корупция на високо ниво в съдебната система. Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси, с проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото въплъщение на това недопустимо състояние на нещата, продаде своите медии, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично. Правителството разпределя европейско и друго публично финансиране за медии в пълна липса на прозрачност и това насърчава медиите, които получават такова финансиране да се отнасят благосклонно към властта. В същото време съдебният тормоз над независими медии, като Биволъ и групата „Икономедиа“,  представлява постоянна заплаха за свободата на печата. През юни 2020 г. един от собствениците на „Икономедиа“ Иво Прокопиев най-после беше оправдан  по обвинения, които изглежда са били политически мотивирани."

Тази година само 12 от 180-те страни (или 7%) в индекса могат да претендират, че предлагат благоприятна среда за правене на качествена журналистика. За сравнение, техният брой миналата година е бил 13 държави (8%). Прави впечатление, че Германия вече не е сред страните, където медийната среда  се определя като „добра“ (при нея има "смъкване" с две позиции - до 13-то място). През изминалата година десетки немски журналисти са бии нападани от поддръжници на екстремистки и конспиративни групи по време на протестите срещу ограниченията, наложени в борба с пандемията.

Най-свободни остават печатните медии в скандинавските държави – Норвегия, Финландия, Швеция и Дания, пета е Коста Рика, следвана от Нидерландия, Ямайка, Нова Зеландия, Португалия и Швейцария. На 11-то и 12-то място са съответно Белгия и Ирландия, а 13-та е споменатата вече Германия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във