Банкеръ Daily

Бойко Рашков към депутатите от ГЕРБ:

Още днес ще получите доказателства за неправомерно използвани СРС

"Още днес ще получите една част от доказателствата за неправомерно използвани СРС." Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков от парламентарната трибуна по време на изслушването си за подслушванията.

"Разбирам от тази материя. Занимавал съм се дълго време. Мога и ще ви дам днес и в близките седмици достатъчно информация, с която ще се подкрепи обратната теза. Спомням си много добре критиките, които започнаха още със сформирането на служебния кабинет. Още в началото на дейността на кабинета се казваше - дайте ги доказателствата за това, че са използвани неправомерно СРС. Една част още днес ще получите", обърна се Рашков към депутатите от ГЕРБ.

Има данни, че върху някои от протестиращите граждани, подслушвани миналата година, наблюдението е продължило доста дълго време. Има съмнение за законосъобразността на срока.

Особено интензивно са използвани СРС след нахлуването на прокуратурата в президентската институция на 9 юли 2020 г. Мотивите, с които са искани разрешенията, са, че лицата целят да бъде подронена, отслабена, съборена властта в републиката и извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места, което съставлява престъпление против републиката, обясни служебният вътрешен министър. И припомни, че през 1996-1997 г. парламентът също бе обсаден от протестиращи. Тогава обаче нито един прокурор не си е помислил, че се извършва престъпление против републиката и такива дела не са били образувани.

"Ако вие наричате противозаконното ограничаване на основни конституционни права на българските граждани, за които се изнасят данни, пушилка, не знам как обществото ще оцени това", каза още Рашков на депутатите на ГЕРБ.

Той заяви, че прокуратурата казва, че не трябва да бъдат уведомени гражданите, които са били подслушвани, за да могат да не заведат искове за вреди, причинени с неправомерно приложените специални разузнавателни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във