Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОЩЕ ДЕВЕТ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ СА НА СТАРТОВАТА ЛИНИЯ

Най-късно на 1 юни Дирекцията за застрахователен надзор (ДЗН) ще трябва да определи окончателно кои компании ще бъдат предложени за получаване на лиценз. Дружествата ще са сигурни, че остават на застрахователния пазар едва след като бъдат одобрени и от Националния съвет по застраховане (НСЗ). Не е изключено сроковете, предвидени в закона, да не бъдат спазени - такива подозрения вече се чуват сред експертите от ДЗН. Закононарушението се мотивира с факта, че много от дружествата все още не са предали пълния пакет от необходимите за лицензирането им документи. Все пак по-голямата част от нашата работа приключи и ние сме готови с мнението си за повечето от кандидатствалите за лиценз дружества, заяви специално за в.БАНКЕРЪ Ася Аксентиева, началник на управление Разрешение и надзор върху застрахователната дейност в ДЗН.


Преди лицензирането на дружествата НСЗ трябва да се произнесе дали ще разреши на акционерите, които вече са представили оферти за придобиване на повече от 5% от капитала на своите компании, да осъществят покупката.


Застрахователният съвет ще обсъжда и вливанията на едни застрахователни дружества в други. Досега в Дирекцията по надзора е разгледано и одобрено само вливането на компаниите Тур Инс, Гора и Ферострад в ЗПАД България и на Миньорско застрахователно дружество в ЗАД Енергия.


ДЗИ ЕАД, ДЗИ - Общо застраховане и Орел са трите лицензирани до момента дружества. Тази седмица в Националния съвет по застраховане ще бъдат внесени за обсъждане документите на нови девет застрахователни компании, съобщиха от надзорната дирекция. По информация на в.БАНКЕРЪ, най-вероятно лиценз ще получат Феникс, Булстрад - Живот, София-Живот, Витоша, Общинска застрахователна компания, Евро Инс, Енергия и двете дружества на България холдинг. Не е изключено обаче лицензирането на тези дружества, както и решенията за придобиване на над 5% от капитала да се позабавят във времето, тъй като практиката досега показва, че членовете на застрахователния съвет доста трудно се събират на заседание. Инициативата за сбирките на НСЗ трябва да дойде от директора на застрахователната дирекция Христо Христов и финансовия министър Муравей Радев. Проблемът обаче е, че постоянно някой от седемте членове на съвета (четирима от които - министри), е служебно ангажиран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във