Банкеръ Daily

Общество и политика

Още четирима депутати напускат "България без цензура"

Четирима народни представители подадоха оставки като членове на партията на Николай Бареков "България без цензура". Това са Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров. Те обаче остават част от парламентарната група "Български демократичен център".

Четиримата си тръгват доброволно от партията на Бареков, като се оттеглят и от всички заемани от тях длъжности, свързани с ББЦ, съобщиха от пресцентъра на БДЦ.

„Оставам в групата, защото съм поел ангажимент към избирателите си в област Пазарджик – ще работя, за да изпълня обещанията, които дадох. В групата на БДЦ сме се събрали единомишленици и имаме да свършим много работа”, каза Христо Тодоров.

Четиримата депутати заявяват, че от този момент не представляват интересите на политическа партия "България без цензура". 

"Николай Бареков представя собственото си, често променящо се мнение като наша позиция. Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си", пишат депутатите в декларация, с която обясняват мотивите за напускането си.

Депутатите обаче са убедени, че БДЦ е единствената парламентарна група, която отстоява истински ценностите на либерализма.

Преди две седмици "България без цензура" напусна и нейният зам.-председател Росен Петров, който обаче реши да остане в парламента. Преди дни оставка като председател на коалицията "България без цензура" подаде и самият Николай Бареков.

Ето какво точно пише в декларацията на депутатите:

ДЕКЛАРАЦИЯ
от народни представители на парламентарна група 
„Български демократичен център“

С чувство на отговорност към нашите избиратели, заявяваме, че от този момент не представляваме интересите на политическа партия „България без цензура“ и оставаме народни представители в състава на групата Български демократичен център. В бъдещата си дейност ще се придържаме към утвърдения правилник на групата, интересите на нашите избиратели и политиката, следвана от коалицията зад ПГ на БДЦ. Изразяваме благодарността си към г-н Николай Бареков за усилията, които положи през последната година за създаването и налагането на ББЦ. Неговата инициативност и активност са сред причините за постигнатия успех на европейските и парламентарни избори.

Причините за напускането са:

Невъзможността да изпълним ангажимента си към избирателите. Николай Бареков представя собственото си, често променящо се мнение като наша позиция. Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група. Това създава затруднения във функционирането на парламентарната група, не дава възможност за изработване на политики и ясна позиция и обезсмисля личната инициатива и отговорност на депутатите.
Упражняване на натиск върху народните представители. ББЦ трябваше да се превърне в нормален политически субект, който взема решения по демократичен начин и провежда последователна политика в изпълнението на своите обещания към избирателите. Вместо това се налагат позиции от разстояние за вземане на решения в разрез с нашия морал и достойнство.
Липсата на разграничаване на нивата в политиката и отношенията с партньорите. Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група. Последното предполага съобразяване с интересите на партньорите в интерес на постигането на общите цели.

Заявяваме готовността си да помогнем на колегите си от ББЦ да решат вътрешните проблеми на партията, но смятаме за редно да обявим ясно нашата позиция пред българските граждани. 
Оставаме неразделна част от парламентарната група на Български демократичен център, като държим на ангажиментите си към нашите избиратели и хората, с които сме работили.
Ще участваме в предстоящите дискусии и форуми на коалицията и се надяваме, в бъдеще тя да се превърне в хомогенен политически съюз, защото вярваме в огромния потенциал на тази формация.

Убедени сме, че БДЦ е единствената парламентарна група, която отстоява истински ценностите на либерализма. Чувстваме се добре в това семейство и смятаме, че то най-пълно изразява интересите на нашите избиратели.

Нека структурите на ББЦ знаят, че идеите, които ни свързват са живи и ни предстои обща битка в отстояване на правото на по-добър живот на българските граждани, на правилата и почтеността в политиката.

Желаем на всички здрава и успешна нова година!

Facebook logo
Бъдете с нас и във