Банкеръ Daily

Общество и политика

Още 8 млн. за учебните заведения заради COVID-19 и скока на цените

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради по-високите цени на тока, парното, водата и всичко останало.

Това е обявил министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, съобщават от просветното министерство.

При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лева.

Допълнителните средства ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и други. Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.

Сумите за отделните училища, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два показателя – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответното училище или детска градина. Целта е да се осигури равнопоставеност между малките и големите образователни институции.

На отрасловия съвет министерството и социалните партньори са се договорили да работят заедно за увеличение на бюджета за образование през 2022 година. Те са единодушни, че са необходими повече средства за работни заплати, единни разходни стандарти, за национални програми, извънкласни дейности, спорт, транспорт, за защитените детски градини и училища, съобщават от пресцентъра на министерството.

Синдикатите и работодателските организации са представили конкретни разчети за финансиране на отделните дейности в системата на средното образование, които просветното министерство ще вземе предвид при подготовката на бюджета за следващата година и при разговорите с Министерството на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във