Банкеръ Daily

Общество и политика

Още 12 000 дози на "Модерна" пристигнаха у нас

Още 12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" пристигнаха у нас в “БулБио-НЦЗПБ”.

Още 12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" пристигнаха у нас в “БулБио-НЦЗПБ”. Това е четвъртата доставка от препарата на тази фармацевтична компания.

До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне четвъртата поредна доставка и от ваксината на "Астра Зенека".

1733 са новите случаи на коронавирус у нас. Направени са над 12 000 теста.  

369 души остават за лечение в интензивно отделение. 505-ма са оздравелите. Починалите за последните 24 часа са 48. Поставени са над 20 000 дози от ваксините.

Междувременно експерт коментира пред Нова телевизия, че забавянето на втората доза от ваксината не е проблем. 

„Въпросът с датата за втората доза от ваксината е административен. Тя се определя на базата на това, което е писал производителят. За "Астра Зенека" пише, че втората имунизация се прави между 4 и 12 седмици след първата. Дори да минат определените седмици обаче, няма проблем. Имунологията показва, че колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор. Слагаме интервали между дозите, защото е възможно през този период човек все пак да се зарази. Хората не бива да се плашат, ако са пропуснали дадената им дата в картончето. Всеки производител пише, че ако имаме остро инфекциозно заболяване, трябва да отложим следващата доза”, обясни проф. Мира Кожухарова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във