Банкеръ Daily

Общество и политика

Още 11 души са заразени, капацитетът на ВМА и „Пирогов” е изчерпан

Още 11 нови случая на COVID-19 са регистрирани  у нас. Така общият брой на заразените става 201. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на Оперативния щаб.

"Вече има един случай в Дупница и два – в Пазарджик. Освен това положителни са се оказали пробите и на едно контактно лице в Добрич. Останалите новорегистрирани са в София. Общо хоспитализираните пациенти са около 36. Критично болните са двама, те са в „Пирогов”. Други осем болни, които бяха в по-тежко състояние, вече са по-добре", обясни Мутафчийски.

Той подчерта, че капацитетът за приемане на пациенти във ВМА и „Пирогов” обаче е изчерпан.  Щабът ще предложи на здравния министър  Кирил Ананиев да издаде заповед всяка болница в България, независимо от вида на собствеността й, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавирус. Те трябва да са оборудвани с реанимационни легла.

Министерският съвет обяви днес след извънредно правителствено заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка, че се забранява износът на наличните запаси от предпазни медицински средства.  Тази забрана подлежеше на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази забрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които въведоха подобни забрани.

На 15 март 2020 г. влезе в сила Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/402 на Еврокомисията, който цели да ограничи износа и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще. Регламентът предвижда компетентните органи на държавите-членки да издават разрешение за износ извън Съюза на предпазни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във