Банкеръ Daily

Общество и политика

"Осемте джуджета": Появи се и подписът на Сотир Цацаров

Антикорупционният фонд публикува четвъртата и последна част от разследването си, озаглавено "Осемте джуджета". 

"На прокурорското “вълшебно килимче” на Петьо Еврото се появява и един подпис на Главен прокурор. И един млад боксьор с интереси в асансьорния бизнес, на когото специализираната прокуратура усилено помага", пише неправителствената организация.

https://www.youtube.com/watch?v=qJjisHAyWwM

Историята е за незаконно завземане на частен бизнес чрез прокуратурата. И Илия Злaтaнoв, който е мaжoритaрeн coбcтвeник нa групa фирми ”Изaмeт”, нaй-гoлeмият прoизвoдитeл нa асанcьoри в Бългaрия, един багажник злато и 500 000 евро в брой.

Според разследването на АКФ подписът на Цацаров се вижда от съдебен протокол от заседание на Специализирания наказателен съд, дни след първата среща между Илия Златанов и Петьо Еврото.

Днес заводите за асансьори на "Изамет" в Дупница и София се охраняват от частната фирма "Делта гард", които не допускат Илия и Явор Златанови в тях. Като невписан управител на дружеството се споменава млад боксьор, свързан със съпругата на Петьо Петров - Любена Петрова. Боксьорът Кристиан Христов все още не вписан като собственик, тъй като Илия Златанов излиза от България и оспорва сделките с мотив, че са сключени по принуда. Споменава се, че и новите собственици на "Изамет" търсят възможност за обявяване на несъстоятелност и назначаване на синдик.

Засега МВР, което отговаря за охранителните фирми, не уточнява на какво основание "Делта Гард" охранява заводите на "Изамет".

"Категорично можем да кажем, че казусът „Осемте джуджета“ не е измежду приоритетните за Главната прокуратура и изобщо за прокуратурата и това става видимо", заяви преди дни авторът на разследването Николай Стайков от Антикорупционния фонд.

Рано сутринта в 43-я ден на антиправителствени протести, демонстранти тръгнаха на шествие от „Орлов мост” и преминаха през "триъгълника на властта". Спряха при сградата на КПКОНПИ, а минути след това започнаха да я обстрелват с яйца. Те поискаха среща със Сотир Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във