Банкеръ Daily

Общество и политика

Осем са областите в червената зона по разпространение на COVID-19

"Последните данни за заболеваемостта от коронавирус у нас дават право да проявим разумна доза оптимизъм, но не дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко." Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19.

Той подчерта, че Европа се готви за трета вълна на вируса. "Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа", каза Ангелов. Даде пример с Португалия, в която жертвите са достигнали 14 хиляди и се е наложило Германия да помага с лекари, легла и апаратура.

"Призовавам българските граждани към разум и спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата. На 12-днвна база следим всяко едно число, анализираме всяка една тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем необходимите действия", увери здравният министър.

9875 души са били изследвани през последното денонощие, като 4380 от тях – с PCR, а 5495 – с антигенен тест. 720 са новите случаи, като те представляват 7,3% от всички изследвани. От новите случаи 449 са потвърдени с PCR, 271 – с антигенни.

64 са новоприетите в болница, като средната им възраст е 52 години. 24 от новозаразените се са под 19-годишна възраст.

221 267 е общият брой на потвърдените случаи у нас към този момент. 2969 са в болница. 284 са настанените в интензивни структури. 1070 са излекувани, а 191 554 е общият брой на излекуваните.

40 са починали за последните 24 часа, 9218 е общият брой на починалите. Средната възраст на починалите е 74 години.

За последното денонощие са регистрирани 28 случая на медицински лица: 10 лекари, 8 медицински сестри, 6 санитари и 4 представители на друг медицински персонал.

При заетостта на болничните легла – за неусложнени пациенти заетостта е 32%, 38% са заетите интензивни легла, като най –много са в Силистра, София-област и Шумен.

9687 са заразените медици, 630 са активните случаи, на домашно лечение са 546, 84 са в болница, 6 - в интензивни структури.

5951 са излекуваните за 4 дни от началото на седмицата. За 7 дни потвърдените случаи са 4253.

По официални данни 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000 души, което ни отрежда 26-о място в Европейския съюз и на 6-о място на Балканския полуостров. По смъртност сме на 13-о място в ЕС. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието на ситуацията вътре в страната по области. След силното изсветляване на картата в жълто и оранжево, ситуацията вече е друга. На практика имаме 8 области, които са в червената зона", каза Кунчев.

С най-висока заболеваемост е Кюстендил с 245 на 100 000 души, а най-ниска е в Търговище - 31,6 на 100 000. София-град отново е в червената зона.

"В момента ситуацията все още е много добра. Продължават пет страни да са в най-светлата зона – България, Гърция, Норвегия, Исландия и Финландия. Но тенденцията се обърна. Моята прогноза е, че през целия февруари ще има едно постепенно покачване на заболеваемостта", каза главният здравен инспектор.

По думите му, пред страната ни има две перспективи – сравнително бавно повишаване на случаите, както е във Франция или по модела на Португалия, Ирландия и Испания, където случаите значително нарастват и болниците се пълнят. "Дали ще минем по единия, или другия път зависи изцяло от това как се държим и доколко спазваме мерките", допълни Кунчев.

Към момента в страната ни са доставени 94 920 дози ваксини от двата вида - на "Пфайзер" и на "Модерна". Общо са приложени 50 124 дози, като с две дози са обхванати 16 433 души. В допълнение към тях в момента в страната има 33 000 дози ваксини. 21 150 от тях са пристигнали в понеделник и е започнала дистрибуцията им в страната, уточни главният здравен инспектор.

"Към момента не смятаме за необходимо да забраняваме ваксината на "АстраЗенека" за хора над 55 години. Преди да започне ваксинацията с нея, ще излезем с конкретни указания", добави Костадин Ангелов.  Българските здравни власти очакват допълнителна информация от нови проучвания в САЩ. Във Великобритания резултатите от приложението на продукта при възрастни хора били отлични.

"Проблемът с ваксинирането у нас са онези почти 50% от българските граждани, които не знаят дали ще се ваксинират или се колебаят", каза Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във