Банкеръ Daily

Общество и политика

Осем от 16-те факултета на СУ започват учебната година присъствено

Проф. Анастас Герджиков

Осем от 16-те факултета на Софийския университет ще започнат учебната година присъствено, заяви ректорът проф. Анастас Герджиков. Това са факултетите, свързани с природни науки и медицина. Останалите ще учат смесено - и присъствено, и онлайн.

В три от кампусите на университета ще бъдат разкрити пунктове за ваксинация.

Проф. Герджиков поясни, че по-голямата част от преподавателите са ваксинирани, а относно ваксинацията на студентите няма правено проучване.

Заповедта за предстоящата учебна година ще излезе утре.

„Причината факултетите да решат различни неща, както и миналата година, е в това, че природните науки медицина и фармация няма как да се замести присъственото обучение с обучение в онлайн среда, в много случаи е невъзможно. В повечето останали специалности това присъствено обучение е необходимо само там, където има практически занятия“, обясни проф. Герджиков.

По-рано днес министърът на образованието проф. Николай Денков обяви, че учебната година в университетите ще бъде присъствена, докато няма негативна промяна в епидемичната обстановка. Той заяви това при откриването на академичната година в Университета за национално и световно стопанство. Решението онлайн или присъствено да е обучението зависи и от ректорите, допълни  Денков.

"На повечето места започват присъствено, на някои места са решили, че лекциите ще бъдат онлайн, а практическите занятия ще бъдат присъствено, защото не могат да се организират онлайн. Докато е такава епидемичната обстановка, аз не очаквам промяна, в зависимост от развитието на епидемичната обстановка може да има промени", поясни просветният министър.

В двора на Университета за национално и световно стопанство от днес ще работи мобилен пункт за ваксинация . В следващите дни ще заработи и постоянен кабинет за имунизация в сградата на висшето училище, съобщи ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

"Даваме такава възможност всички да се ваксинират. Сега желанието е повече за присъствено обучение. Вие виждате процентите в Европа, средно процента в Европа на ваксинирани е 70 процента. Да вярваме в науката и да разчитаме на нашите учени", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във