Банкеръ Daily

Общество и политика

Осем нови случаи на заразени с коронавирус, общият брой вече е 346

Осем са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас, всички те са от София. Така в столицата регистрираните стават 214 души. Това съобщи на редновния брифинг на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Общият брой на заразени в страната е 346. 125 души са настанени за лечение в болнични заведения. 13 са в тежко състояние, интубирани.

14 души общо са изписани до момента.  Жертвите са осем. 

Тази сутрин почина 51-годишната жена с COVID-19, която беше хоспитализирана в МБАЛ Благоевград, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Жената е страдала и от астма. Късно снощи в лечебното заведение почина и 74-годишната ѝ майка. Възрастната жена също беше диагностицирана с новия коронавирус.

Средната възраст на починалите е намаляла рязко и вече е 66 години. 17 души медицински персонал са се заразили с COVID-19.

Починалите, които са по-млади от 70 години, са с хронични белодробни заболявания, хипертония и тежка астма. В момента обаче има и 37-годишен млад мъж в "Света Анна", който е интубиран. "Да не се изгражда в обществото мнение, че само възрастните боледуват и умират. Не – и младите хора могат да боледуват и да загинат", подчерта ген. Мутафчийски.

"Обмисляме мярка за декларация за движение в града и е въпрос на време да бъде въведена", съобщи ръководителят на кризисния щаб и даде за пример масовото неспазване на карантината в Пловдив. По думите му в Пловдив централната улица е пълна. Ген. Мутафчийски предупреди, че на Пловдив може би му предстои доста сериозна ситуация.

Попитан дали има проблем в болницата в Благоевград предвид починалите, той заяви, че и в София почти всеки интубиран загива. И в Италия е така, и в Испания, допълни Мутафчийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във