Банкеръ Daily

Общество и политика

Осем американски самолета ще охраняват българското небе

Министерският съвет прие решение, с което разрешава в периода от 26 септември до 30 октомври включително съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на България от ВВС на България и Силите на САЩ в състав до 8 самолета. Американските самолети сега изпълняват задачи по Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Постоянно действащият план за интегрирана ПВО и ПРО на НАТО регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. В качеството си на член на НАТО България изпълнява задачи по този план. Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.

На срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО взеха решения за изпълнение на мерки за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа и засилено предно присъствие на съюзни сили по източния фланг на Алианса. Една от тези мерки касае усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във