Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОРКЕСТРАНТИТЕ НА МОНАРХА СВИРЯТ ПО РАЗЛИЧНИ ПАРТИТУРИ

Според професор Квинт, икономически съветник на Симеон II, следващата седмица ексмонархът би трябвало да съобщи своята икономическа стратегия за България. За учудване на журналистите, ученият съобщи, че не е запознат подробно с обявената преди дни икономическа програма на екипа на царското движение. Той консултирал личности, а не партии или движения.
Царят може да помогне за създаването на нови правила на играта, които да гарантират икономическа свобода на страната, заяви професорът. Руснакът даде пресконференция в първия ден на юни, на която засегна главните проблеми на българската икономика и стратегията за нейното развитие. Най-важна стъпка за повишаване на жизнения стандарт и постигане на икономическо развитие, според него, е да се привлекат обратно изнесените извън страната черни пари. Тези капитали биха могли да влязат отново в обращение, ако не се подлагат на следствено преследване, а се обложат със значителна такса при връщането им в България. Тази теза на професор Квинт е известна на финансовите среди в Америка от негови публикации в списание Форбс, но във връзка с богатствата, изтекли от родината му - Русия. Тя не е чужда и на известни български икономисти, които от години я лансират. По изчисления на руския учен, в България под дюшеците се крият около 3 млрд. щ. долара, а в чужбина са засекретени по банкови сметки около още 10 млрд. щ. долара.
Според алтернативната стратегия на Квинт, вместо икономическият модел да се съсредоточава върху макроикономическите показатели, е подходящо да се даде приоритет на човешкия фактор и на тази основа да се развива икономическата система. Според неговото разбиране не инвестиции, а повишено потребление е най-необходимото за увеличаване на националния доход. Като аргумент професор Квинт изтъкна твърдението, че 1 щ. долар, вложен в инвестиции, ще предизвика около 20% повишение на националния доход, докато същата стойност, вложена за потребление ще донесе над 50-процентен ръст.
Трудно може да определи доколко тези теории са достоверни. Засега единственият аргумент в тяхна подкрепа е опитът на новопоявилите се икономисти и финансисти. А Владимир Квинт е свързан с Балканския регион не е от вчера. Той е консултирал правителствата на Гърция, Румъния, Турция, Албания. Още от 70-те години поддържа контакти с нашата страна. От 1992 до 1998 г. е изпълнителен директор Развиващи се пазари в най-голямата по това време одиторска и консултантска компания Артур Андерсен. Работата му там е свързана със създаването на офиси в Хърватия, а така също и у нас. Владимир Квинт е професор по управленски системи и международен бизнес и преподава в американския университет Фордам. Тази година той получи наградата Фулбрайт за учен в областта на икономиката и бизнеса. Контактите му със Симеон Кобургготски започват от началото на 90-те години, като дискусиите им са насочени главно към проблемите на световната икономика, на Балканите и, разбира се, на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във