Банкеръ Weekly

Общество и политика

Орязват парите за болниците с 20%

Националната здравноосигурителна каса планира намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20 процента. Това разкри министърът на здравеопазването Таня Андреева на заседанието на ресорната комисия в парламента. Тя обясни, че е разтревожена от тези намерения на касата и разкри, че е разбрала за тях на среща с нейния управител Румяна Тодорова през изминалата седмица.

„Вероятно ще се върви към лимити за обем дейност на болниците”, посочи Андреева и допълни, че шефът на касата не е уточнила размера на лимитите. Следващата седмица предстои заседание на Управителния съвет на Здравната каса, на което ще бъдат обсъдени подробностите. Според Андреева посоката, към която трябва да върви касата е към намаляване на отпусканите за лекарства средства за сметка на повече пари за медицински дейности.

Тя съобщи още, че проверката във Фонда за лечение на деца в чужбина е показала, че има забавяне на разглеждане на молби поради няколко причини. Става въпрос за изчакване на експертизи, забавяне при получаването на оферти от лечебните заведения, към които е отправено запитване и увеличение на броя на подадените молби за лечение в чужбина с цели три пъти. Здравният министър увери, че започва изготвянето на нов правилник, който ще оптимизира работата във фонда.

Министерството вече е подготвило и законови промени, с които да се реши проблемът с личните лекари, които нямат придобита специалност „Обща медицина”. Те са застрашени да изгубят практиката си, ако до средата на годината не придобият тази специалност. За да се избегне това, срокът ще се удължи с шест години при условие, че те са се зачислили за придобиване на специалност и с още една година за зачисляване към специалност, обясни Таня Андреева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във