Банкеръ Daily

Общество и политика

Организират протест за спасяване на Халите

"Столичната община да спре да бездейства и да заяви категорична позиция в защита на Халите", казват от гражданската инициатива.

Гражданската инициатива "Спаси София" организира  на протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали в София. Събитието ще е в сряда от 18:30ч., а участниците ще направят жива верига жива верига около сградата, за да покажат "общественото несъгласие с намерението за превръщането на Халите в голям и безличен супермаркет". 

 "Според нас, желанието в сградата да бъде изграден супермаркет е вредно по няколко причини: вътрешността ще претърпи сериозни промени;
- два от общо четирите входа за посетители се предвижда да бъдат закрити; изцяло се променя функцията - от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет", споделиха организаторите. 

Според тях в интерес  на икономическото и туристическо развитие на квартала и София ще бъде да се запази функцията на сградата като място с множество малки търговци, занаятчии и заведения, фокусирани върху локалната икономика, които предлагат интересни и разнообразни стоки и услуги. Сградата е уникална даденост и тя трябва да бъде мотор за развитие в сърцето на града.

"Спаси София" уточнява, че   Министерството на културата да не съгласувало подобен проект преди да бъде направен функционален и пространствен анализ, освен това е липсвало обществено обсъждане. 

"Столичната община да спре да бездейства и да заяви категорична позиция в защита на Халите", казват от гражданската инициатива.

Миналата седмица от Министерството на културата съобщиха, че независимо от появили се публикации в медиите, според които предстои преустройство на Централните хали - София, към момента институцията на министър Велислав Минеков не е съгласувала инвестиционния проект за намеса в една от емблематичните сгради в столицата.

Сградата е частна собственост от 1999 година. Единадесет години преди това в Държавен вестник, в бр. 25 от 1988 г. е постановено, че „Градски хали, бул. „Мария Луиза” 25 са архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение”. През 1995 г. пък „Градските хали (Гастроном № 1) вече стават архитектурно-строителен паметник на културата с категория „местно значение”, но според Преходните и заключителни разпоредби на Закона за културното наследство сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Имотът попада и в границите на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”, като за него са предвидени режими на опазване.

Ето защо всякакви намеси в сградата на Централните хали - София трябва да се извършват само след санкцията на Министерството на културата и на неговите експерти от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във