Банкеръ Daily

Общество и политика

Организаторите на София Прайд молят Фандъкова да гарантира сигурността на шествието

Организационният комитет на София Прайд и редица международни организации призовават община София и кмета на града Йорданка Фандъкова да вземат мерки за безопасността на участниците в шествието. Повод за притесненията на организацията е организираното от „Национална съпротива“ масово мероприятие „Да изчистим боклука на София“.

"Съгласно Конституцията на Република България и редица международни спогодби, по които българската държава е страна, законни са само мирните събирания на гражданите, каквото е София Прайд. От друга страна, организаторите на успоредно провеждащото се мероприятие „Да изчистим боклука на София“, открито признават, че са излъгали в уведомителното си писмо до Столична община, за да прикрият действителните си намерения да попречат на участниците в София Прайд да упражнят правото си на мирно събиране. Доказателства, че организираното от „Национална съпротива“ масово мероприятие има действителната цел да попречи на провеждането на юбилейния десети София Прайд и съмненията дали то може да бъде определено като мирно, са изпратени в отворено писмо до Йорданка Фандъкова, кметът на Столична община и Емилия Русинова, градският прокурор на София", се казва в писмо на организационният комитет.

Към кмета на града има призиви открито да потвърди ангажимента си за защита на участниците и от ИЛГА Европа – европейският клон на световната асоциация на организации на лесбийки, бисексуални, гей мъже, трансджендър и интерсекс хора, Human Rights Watch – най-голямата международна правозащитна организация и Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент.   

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във