Банкеръ Daily

Общество и политика

Организациите за любителско изкуство загиват при трето затваряне

От Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) излязоха с декларация, в която осъждат намеренията за трето затваряне.

Те са провокирани от изказването на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и на Националния оперативен щаб във връзка с увеличения брой заразени на 8 март 2021 година.

От СОЛИ са сериозно загрижени за колегите, работещи в сферата на любителското изкуство, като например балетни школи, центрове за народни, модерни танци, музикални и певчески школи, и остро осъждат намерението да бъдат за пореден път ограничени от правото си на труд. От Съюза отбелязват, че са съпричастни с тежката ситуация, предизвикана от пандемията, но категорично отказват техният сектор отново да бъде потърпевш. Онова, което най-много ги притеснява, е че организациите и работещите в изкуството няма да издържат физически и психически на трето затваряне, дори и само по места, без никакви финансови обезщетения.

„Убедени сме, че вече сме изпълнили своята лепта и сме били изключително дисциплинирани, като заявяваме, че ще продължим да работим по същия отговорен начин“ – подчертават от Съюза на организациите за любителско изкуство. Освен това те определят като „напълно некоректно, недоказано и необосновано" да се заблуждава населението, че местата, на които се прави или показва изкуство, са особено опасни в условията на пандемията.

„Нашите организации се посещават по желание, а не по задължение, с контролирани потоци и хора в добро физическо здраве, което ни отличава от рисковия сектор. Категорично заставаме зад позицията, че хората, занимаващи се с изкуство, с обучителни центрове, с култура, спорт и с фитнес, са едни от най- отговорните и създалите необходимите условия за посетители и персонал, като в същото време са абсолютно забравени от държавата, поради липса на адекватни финансови обезщетения“ – пише още в декларацията.

В последната й част от СОЛИ изразяват несъгласие с двойния стандарт, с който правителството в лицето на премиера Бойко Борисов противопоставя хората в изкуството и хората с различни професии, които по Конституция имат равни права. Те се възмущават, че се отпуска финансова подкрепа от 4350 лева на определена група без ясни правила за кандидатстване, а техните организации не са получили дори и шанса да се възползват от спуснатите мерки, придружени с големи бюрократични изисквания.

От СОЛИ настояват и да няма разделение на мерките по места от регионалните РЗИ, а те да се контролират пряко от Министерството на здравеопазването, защото в противен случай се задълбочава разделението и нарушаването на правата на колегите. Те са категорични, че правилата трябва да са еднакви, точни и ясни за всички, за да не се налагат непрестанни тълкувания от засегнатите лица и контролните органи. Надеждата им е, че в края на мандата управляващите ще проявят диалогичност и ще вземат справедливи решения спрямо хората, които са пожертвали много в годината на COVID-кризата.

„В противен случай считаме, че нямаме друг избор, освен активни протестни действия“ – завършва декларацията на Съюза на организациите за любителско изкуство, разпространена до медиите в ранните часове на 10 март.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във