Банкеръ Daily

Общество и политика

Организациите за любителско изкуство отвръщат на удара - в съда

Представителите на СОЛИ пред Административния съд в София.

Преди няколко часа от Съюза на организациите за любителско изкуство внесоха жалба срещу заповедта на министъра на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов (ЗАПОВЕД РД-01-173/ 18.03.2021), с която от началото на седмицата им бяха забранени всякакви дейности.

В нея от Съюза посочват, че заповедта е издадена незаконосъобразно, противоречи на Конституцията на Република България и на Закона за нормативните актове. Освен това създава двойни стандарти за отделни групи и браншове в икономическия и социалния живот на страната.

"Чисто юридически заповедта ни изправя пред три проблема" - подчертават от Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ). Според тях на първо място е налице несъответствие между формалните характеристики на обжалвания акт и неговия правен смисъл. На второ - за разлика от общите административни актове, за които Административнопроцесуалният кодекс предвижда хипотези, при които могат да бъдат спазени изискванията за издаване, при заповедта на здравния министър няма такава възможност.

"В случая „актът-заповед“ не е минал през процедурата на обществено обсъждане, каквото е изискването на Закона за нормативните актове" - подчертават от СОЛИ. Те обръщат внимание и че всички нормативни административни актове подлежат на задължително обнародване в Държавен вестник и преди това никой акт не би могъл да породи правно действие.

Това прави ЗАПОВЕД РД-01-173/ 18.03.2021 юридически невалиден акт, който не може да прехвърли отговорност върху адресатите й за  нейното спазване, но все пак, уточняват от СОЛИ, контролът се осъществява от съда и само той може да обяви, че въпросната заповед няма законова сила.

Това е причината от Съюза на организациите за любителско изкуство - от името на своите членове – различни физически и юридически лица със свободни професии, най-силно засегнати от ограничителните мерки, да обжалват заповедта на здравния министър. От СОЛИ целят да защитят правата не само на своите членове, но и на децата, които усъвършенстват своите таланти и чрез изкуството се развиват физически, психически и интелектуално.

"Заповедта нарушава човешки, икономически и социални права и свободи, ограничавайки ги за сметка на недоказани статистики, анализи и данни, които си противоречат дори на сайта на Министерството на здравеопазването" - посочват още от Съюза на организациите за любителско изкуство.

От СОЛИ са категорични, че "няма по-перфидна жестокост от тази, с която се опитваш да нарушиш свободата на човечеството под предлог защита на здравето му" и се надяват, че българският съд все още е стожер на законността.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във