Банкеръ Daily

Общество и политика

Организацията и провеждането на местните избори струва 70 млн. лева

Днес е ден за размисъл преди местните избори. 

Изтича и крайният срок, в който участниците в изборите трябва да декларират пред Сметната палата даренията, получени по време на кампанията.

Досега са обявени близо 1 200 000 лв., а непаричните дарения са за почти 25 хиляди лева.

Това ще бъде най-скъпият и най-сложният вот досега в България. Стойността му се изчислява на повече от 70 млн. лева.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс от днес до края на гласуването в 20:00 часа в неделя е забранено да се огласяват под каквато и да е форма резултати от социологически проучвания.

В самия ден на вота и до края на гласуването законодателят у нас е забранил да се поставят в изборните помещения агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети, както и на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която са секциите.

Общият брой на кандидатите за кметове и общински съветници е близо 36 300.

Близо 6,5 млн. българи имат право на глас. На този местен вот право на глас имат живущите с постоянен адрес в конкретната община, като може да се гласува и с настоящ, но само при условие, че той е заявен преди 26 април тази година.

На някои места е забранена продажбата и покупката на алкохол. Това се решава по места от общините, като например в Пловдив и във Варна е абсолютно забранено да се купува алкохол в изборния ден, но в Столичната община е забранено само и единствено в избирателните комисии и в района около тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във