Банкеръ Daily

Общество и политика

Организации вдигат голям протест за декриминализация на марихуаната

Граждански организации вдигат най-големия протест за декриминализиране на марихуаната в последните години. Liberty 420, Промена и РеСтарт са в основата на демонстрация, която ще премине през трите министерства, познаващи ефектите на тревата за терапия на болни хора - министерство на здравеопазването, правосъдието и вътрешните работи. Исканията на протеста са за декриминализация на притежанието и отглеждането на количества трева за лични нужди, както и регламентирането на използването на трева за целите на медицината. Това заявиха Димитър Карагегов и Юлиян Караджов на пресконференция. 

"Свобода за конопа" цели да покаже истинското лице на пушещите в България. Това, че не можем да обявяваме 60-80% от младото ни население за наркомани и престъпници, а се нуждаем от преосмислянето, което настъпи още преди години в Западна Европа, казват организаторите.

Димитър Карагегов и Юлиян Караджов потвърдиха, че ние сме едва от последните държави в ЕС, където все още хора попадат в затворите заради една цигара трева. 

"Ако не променим това, рискуваме около 20% от населението на страната да живее в страх от затвор. По този начин значително се повишава обществения и социален риск за тях, защото използват все по-рискови субстанции, които въпреки, че са много опасни, са трудно контролирани от МВР", обясниха те. 

Карагегов уточни, че на този етап един милион души са опитвали трева и знаят ефекта от нея, 30% от децата са опитвали марихуана преди да са навършили 16 г., а бройката им нараства до 50% при навършване на пълнолетие.

Между 3000-4000 души са арестувани у нас за малки количества трева през 2017 г., а 3000 са осъдени за установен канабис по слюнката им, след като са се качили да шофират.

Маршрутът на марша "Свобода за конопа" е насрочен за 19 май от 15.30 ч. на площад "Света Неделя". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във