Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОРГАХИМ И ПОЛИМЕРИ СЕ ЯВЯВАТ НА ПОПРАВИТЕЛЕН ПО ПРИВАТИЗАЦИЯ

За трети път Агенцията по приватизация търси купувачи за контролния пакет от акции на русенската фирма Оргахим. Сега за продан са изложени 51% от активите на русенското предприятие за бои, а не 55%, както при предишния търг. Намаляването на дела за продажба се налага поради възникналите реституционни претенции. Петнадесет процента от книжата на Оргахим са предложени на персонала на дружеството при преференциални условия и тяхната продажба е към своя край. Остатъкът от 25% от акциите беше включен в масовата приватизация. От всичките 113 595 акции остана непродадена само една.

В четвъртък (14 май) изтече срокът, в който кандидат-купувачите трябваше да подадат офертите си. Изненадващо за всички само една оферта постъпи в АП за покупката на Оргахим. За евентуални кандидати да добият контролния пакет от фабриката за бои се спрягат румънската Policolor, която има подобен предмет на дейност, щатската Scudder-Kemper, дъщерно дружество на известната финансова групировка Zurih Group, и регистрираната в Малта Whitebeam Holdings limited. Представители и на трите компании вече са били в Русе и са се запознали със състоянието на Оргахим. Това обаче е неофициална информация.

Отговорът на въпроса кой е наистина участникът в конкурса и дали ще бъде определен за победител ще стане известен най-вероятно след месец, когато изтича и предвиденият в Наредбата за провеждане на конкурсите срок за подготовка на предварителните договори.

За първи път Агенцията за приватизация предложи за раздържавяване 55% от русенската фирма през лятото на 1996 година. Десетина фирми се явиха на състезанието за контролния пакет на най-големия производител на бои и лакове у нас. Сред тях имаше трима еднолични търговци, два мениджърски екипа и няколко български и чуждестранни компании. Тогава изненадващо за всички за купувач бе избрана ЕТ Вага - Русе, която предложи 9 млн. щ. долара за 276 548-те акции от русенското предприятие. Първият избор на собственик на Оргахим бе последван от шумни скандали между някои от кандидат-купувачите, вследствие на което Министерският съвет прекрати договора. Разприте и неуредиците около продажбата на Оргахим продължиха и при повторния опит на АП да я раздържави. Пловдивската фирма Химколор холдинг бе вторият победител в наддаването за русенското предприятие. Тя дори стигна до подписването на договор. Безрезултатни останаха протестите на другия сериозен съперник - Аквапласт ООД, че са нарушени условията за определяне на купувача. Срещу спечелилата оферта на пловдивската фирма за 11 млн. долара Аквапласт предложи 15 млн. долара за покупката на Оргахим. На 8 септември 1997 г. контрактът за продажба бе подписан от представители на АП и на Химколор - инвеститорска група, специализирала се в продажбата на химически продукти. Съгласно договора сумата от 11 млн. щ. долара, предложени от пловдивската фирма за 55% от акциите на Оргахим, трябваше да бъдат платени до 8 октомври. Но освен авансово внесените като депозит по сметките на АП 140 000 щ. долара в уговорения срок не постъпи нито лев. Странно за всички бе проявеното от Агенцията за приватизация снизхождение - тя увеличи до 28 ноември 1997 г. срока, в който Химколор холдинг може да плати за покупката си. Този реверанс се оказа безполезен - пловдивската фирма отново не се издължи. Логично приватизационната агенция анулира сделката в края на миналата година и Оргахим си остана държавно.

Докато траеше приватизационният маратон, в русенската фирма се вихреха и кадрови ежби. Ябълката на раздора бе подписаният през 1995 г. от тогавашния директор на дружеството Ганчо Ганев документ, с който се отменяше задължение от 165 хил. долара на македонската фирма ОХИС към нашия завод. След този скандал русенската фирма попадна в управленски вакуум. Само за няколко месеца бившите управители на Оргахим Николай Димитров и Ганчо Ганев си размениха шест пъти местата, а в отделни периоди управляваха фирмата и паралелно.

Нескончаемите кадрили доведоха и до логичното влошаване на финансовите резултати и до загуба на пазарни позиции. Чистата печалба на Оргахим за 1996 г. намаля до 90 млн. лв., при положение че за изминалата 1995 г. тя е била над 156 млн. лева. Коментира се, че това са стъпки към фиктивен фалит, за да може Оргахим по-лесно да капне в нечия уста. Този сценарий се провали и русенската фирма реализира за последната година нетна печалба в размер на 5.526 млрд. лева.

През февруари държавата наложи за нов изпълнителен директор Живко Минков, който смени на този пост Николай Димитров. Запознати с фирмената политика твърдят, че Минков е безспорен професионалист, издигнат обаче от приближените хора на Ганчо Ганев.

Русенското предприятие е голям дразнител за доста стратегически инвеститори, тъй като търговската марка на Оргахим е известна, наложена на външните пазари. Четиридесет процента от продукцията му са за износ. Акциите на Оргахим по време на масовата приватизация през 1997 г. се радваха и на огромния интерес на малките инвеститори и на приватизационните фондове. Всичките предложени 113 595 акции бяха разграбени още на първия търг. ПФ Златен лев стана основен акционер, закупувайки с инвестиционни бонове 12% от капитала на Оргахим. Акции от дружеството притежават също приватизационните фондове Орел инвест - 3.6%, Акционер фаворит - 3%, и около 3200 индивидуални акционери, които притежават 6% от капитала. Минималната цена на придобиване на акция при масовото раздържавяване бе 1452 лв., а среднопретеглената цена достигна до 2243 лева.

В момента книжата на Оргахим не се търгуват на пода на БФБ, тъй като все още не са листвани. На извънборсовия пазар обаче акциите на русенската фирма се продават добре - между 21 000 и 25 000 лв. за акция. Специалистите в борсовата търговия очакват книжата на русенската фирма да поскъпнат много, ако касовата сделка приключи успешно.

На 20 май Агенцията за приватизация ще проведе третия търг за

продажбата на 24% от книжата на Полимери

В момента акциите на предприятието се търгуват на фондовата борса по около 11000 - 12000 лева. Предлагат своите книжа предимно дребни собственици. Големите играчи обаче изчакват поредния таен приватизационен търг, организиран от Агенцията за приватизация, за да определят бъдещото си търговско поведение към Полимери. Провалът на първите два търга и сравнително ниските цени, по които се търгуват книжата на девненския завод на борсата, се дължат на проведената през миналата година масова приватизация. Чрез нея мажоритарният пакет от акции (67%) беше продаден за около 2.149 млн. щ. долара, въпреки че средният месечен оборот на фирмата за миналата година варираше между 5 и 6 млн. щ. долара. Освен това направената експертна оценка занижи седем пъти стойността на активите. Официалното обяснение бе, че валутните сътресения през 1996 г. са наложили тези корекции в стойността на Полимери. Девет приватизационни фонда спечелиха акции от девненското предприятие. Най-големи пакети купиха АКБ Форест - 34%, и Българска холдингова компания - 17.5 процента. Малкият процент акции (24%), който предлага сега на поредния търг приватизационната агенция, принуждава всеки от кандидат-купувачите да се съобразява най-вече с тези двама акционери, а и с останалите, тъй като това количество акции не му предлага особени права в управлението на дружеството. Всъщност по тази причина се провалиха и първите два търга и на тях не се яви нито един купувач. Трудно някой стратегически инвеститор би се излъгал да плати скъпо и прескъпо за акциите на Полимери, ако количеството им му отрежда да бъде само фигурант при вземането на по-важните решения. За да разчита на нещо, евентуалният купувач би трябвало да се споразумее с един от двамата големи акционери в Полимери АД - АКБ Форест или Българска холдингова компания.

За последната година реализираният от девненския завод оборот надхвърля 84 млрд. лв., а чистата печалба е около 10.5 млрд. лева. Тези добри финансови резултати за фирмата формират един повече от задоволителен доход за акционерите - гласуваният дивидент за 1997 г. е 42 процента. Но въпреки добрите финансови показатели на Полимери и приличните възможности за печалба от неговите книжа най-вероятно поредният търг за девненското предприятие отново ще се провали и книжата му ще бъдат предложени на официалния пазар на борсата, както впрочем от доста време се заканва Агенцията за приватизация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във