Банкеръ Daily

Общество и политика

Орешарски: Ускорихме усвояването на европейските фондове

"Ускорихме усвояването на европейските фондове в съответствие с реалните предизвикателства на закъсненията и късите срокове. Само за година разплатихме близо 20% при под 40% за предишните шест години. Това написа бившият премиер Пламен Орешарски във Фейсбук профила си във връзка с одобреното днес споразумение за отпускане на близо 10 млрд. евро от структурните и инвестиционни фондове на ЕС. Според Орешарски Зинаида Златанова и ресорните министри с техните екипи заслужават поздравления.

"С одобреното днес Споразумение се трасира пътя за инвестиране на общо 7.6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 – 2020 г. България също така получава 2.3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело", пише още бившият премиер.

"Оставихме нивото на фискалните резерви над 8.5 млрд.лева, което гарантира не само успешното превъртане на стари правителствени дългове до края на тази и началото на следващата година, а и по-спокойното управление на ликвидността на публичните финанси", допълва той.

Орешарски благодари за "обективната оценка за работата на ръководеното от него правителство". "Документът беше разработен в диалог и с широкото участие на всички партньори - държавната администрация, регионалните и местни власти, социално-икономическите партньори, академичната общност, редица неправителствени организации, медии и други", уточнява бившият министър-председател.

Facebook logo
Бъдете с нас и във