Банкеръ Weekly

Общество и политика

Орешарски: Тази година трябва да усвоим 1.8 млрд. евро

Стимулирането на стопанската активност и създаването на работни места са основният приоритет на управляващите, напомни на среща с бизнеса във Видин премиерът Пламен Орешарски. По думите му кабинетът ще се вслуша в предложенията на работодателите в опита си да изпълни своята цел.

Премиерът е във крайдунавския град, заедно в членовете на кабинета за изнесено заседание на Министерския съвет. Той посочи, че управляващите са взели решение за провеждане на няколко изнесени заседания в страната, първото от които е във Видин. Северозападният регион е на незавидното последно място по икономически показатели и у нас, и в Европа.

Северозападният регион заема специално място в работата ни, за да успеем и да се постараем поне да смекчим някои асиметрии в неговото развитие от последните десетки години, каза Орешарски.

Държавата би могла целево да подпомогне един или друг регион, но това няма да промени мястото му в класацията, която заема. Истинският обрат може да дойде, ако насърчим инвестициите - частни или чужди и се открият нови работни места, повтори премиерът. "Основните ни усилия са в няколко направления - намаляване на административните тежести, облекчаване на процедурите, подобряване на бизнес средата", отбеляза Орешарски.

Идентифицирани са над 100 административни режима, които са в процес на отменяне или на силно смекчаване. В процес на подготовка и властта ще се постарае да свали поне още 100, отчете министър-председателят.

Той отново напомни, че 2014-а е първата от години насам, в която се започва "на чисто" по отношение на възстановяването на ДДС, заяви премиерът. Ако бяхме продължили тази практика с около 700 млн. лв. невърнато ДДС фискалната ситуация у нас щеше да бъде повече от добра, коментира той.

Ще ускорим и работата по еврофондовете, имаме известни добри резултати, но тази година ни е още по-важна, посочи министър-председателят. Той напомни, тази година ще стартират и нови програми, което Орешарски определи като сложна задача, с която управляващите ще се справят. Само за тази година имаме да усвоим към 1,8 млрд. евро, каза премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във