Банкеръ Weekly

Общество и политика

Орешарски смята, че референдумът в Крим е незаконосъобразен

Предстоящият референдум в Крим, за отделяне от Украйна е незаконосъобразен, каза премиерът Пламен Орешарски на редовната си среща с граждани в Министерския съвет.

Орешарски посочи, че нашата позиция в ситуацията с Украйна е фокусирана около няколко принципа – на първо място на подкрепа за българското национално малцинство, което е от най-малко 250 хил. души. Затова и българският външен министър Кристиан Вигенин посети Киев.

Ние се обявяваме за териториалната цялост на Украйна, добави министър-председателят. В договор от 1994 г., подписан от повечето велики сили, Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост, уточни той. Ние искаме украинските власти да водят политика за намаляване на напрежението и за спазване правата на всички граждани, без значение от какво малцинство са, каза премиерът.

Случващото се в Украйна има предистория, има и много допуснати грешки от всички участващи страни, които имат отношение към този казус, допълни премиерът.

Запитан защо външният министър Вигенин е изразил подкрепа към новата власт в страната, като е посетил украинската столица, както беше обвинен днес в парламента от „Атака“, премиерът отбеляза, че в същия ден в Киев беше и държавният секретар на САЩ, а няколко дни по-късно представители на Украйна бяха в Брюксел за официална визита. Не е моя работа да коментирам настроенията на украинското общество и неговото представителство в парламента и кои правителства подкрепя, каза Орешарски.

Правителството предлага отмяна на Закона за публично-частното партньорство, защото той по-скоро възпрепятства чрез тежка и ненужна администрация взаимоотношенията между държавата и бизнеса, каза още премиерът. Неслучайно до 2009 г. такъв закон нямаше, допълни той.

Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" са спрени и няма никаква възможност да ги пуснем, каза Орешарски, запитан за възможностите на България да включи тези реактори. Спирането им фигурира в Договора за присъединяване към ЕС и не можем да ги пуснем под каквато и да е форма, заяви премиерът.

Демонтажът на реакторите е задължителен, защото от 2008 г. страната получава немалки суми като компенсации затова, че тези мощности не работят, уточни Орешарски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във