Банкеръ Weekly

Общество и политика

Орешарски: Ще подкрепяме високотехнологичните производства

Координирането на позициите на правителството с парламента е условие за по-добра работа на изпълнителната власт, каза министър-председателят Пламен Орешарски на пресконференция в „Боровец”, след семинара на управляващите.

„Тази среща беше изключително полезна, възможност да координираме не само политиките, а дори и някои мерки, за реализирането на които имаме нужда от подкрепа на парламента. Разискваха се освен общи въпроси, и конкретни политики по сектори”, заяви Орешарски.

"Много ми се иска и с приоритет ще подкрепяме високотехнологични производства, но не бихме се отказали и от традиционните, които ще доведат до икономически растеж. Нашите усилия ще бъдат насочени към държавно подпомагане най-вече чрез административно улеснение, подкрепа чрез кадри във високотехнологични сектори, но не бихме се отказали да подкрепяме индустрии от по-традиционния сегмент”, каза още премиерът.

"На многобройните ми срещи с представители на бизнеса, в това число със занимаващите се със земеделие, често поставят въпроса да се подпомогне създаването на експортни възможности, тъй като те самите са разпокъсани и трудно осигуряват достъп дори до местния пазар, да не говорим за експорт. Ще се направи работна група, която ще излезе с предложения след съгласуване със сдруженията на различните селскостопански производители от браншовете", добави още премиерът Орешарски.

На въпрос за Лясковец премиерът заяви, че вече е изискал мнение на представителите на МВР, на здравните и на социалните власти. "Ще създам още през тази седмица работна група от трите ведомства, която да погледне на целия проблем като системен, за да може да се вземат превантивни мерки. Ще им дам кратък срок на работа", каза министър-председателят.

Орешарски уточни, че позицията на страната ни за кризата в Украйна е ясна и тя се оформя около три ключови момента - подкрепа на българското малцинство по всички политически и дипломатически канали; на второ място е териториалната цялост на Украйна и на трето място е призив към украинското правителство да води политика на сближаване и обединяване на всички граждани на Украйна или да води политика на деескалация на напрежението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във