Банкеръ Weekly

Общество и политика

Орешарски: Нужно е обновяване на въоръжението и техниката в армията

Премиерът Пламен Орешарски оцени отбраната като недофинансирана през последните години, но уточни, че в това положение са и други сектори.

Бих искал само да бъдем реалисти по отношение на възможностите и да намерим онзи баланс между необходимото и ресурсите, с който да постигнем максимален коефициент на полезно действие, посочи той пред участниците в конференцията на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, която започна в София.

Министър-председателят добави, че си дава сметка за необходимостта от изграждане на отбранителни способности и високоподготвени и материално обезпечени въоръжени сили. Отнякъде трябва да започнем, отбеляза Орешарски и посочи, че смята, че новият стратегически преглед на въоръжените сили, който тече, ще даде правилните отговори и насоките.

Премиерът изрази увереността си, че в последните няколко месеца, със законодателните изменения и с направените промени в Плана за развитие на въоръжените сили, е било внесено известно успокоение. Сега на дневен ред е обновяване на въоръжението и техниката, както и развитие на инфраструктурата на отбраната, макар финансовите възможности да не позволяват това да стане в съкратени срокове, посочи премиерът.

Министър-председателят благодари на военните за това, че достойно изпълняват службата си и за личната им отдаденост, както и за подкрепата, която оказват на българските граждани в случаи на бедствия, и за навременното им включване в кризисни ситуации като тази с бежанската вълна. Орешарски благодари и за това, че когато евроатлантическите ни партньори говорят за България, "той се чувства горд не само като премиер, а преди всичко като българин".

Facebook logo
Бъдете с нас и във