Банкеръ Weekly

Общество и политика

Орешарски не е против референдум, но с по-ясни въпроси

Министър-председателят Пламен Орешарски смята, че провеждането на референдум за промяна на изборните правила в деня на евровота е допустимо, "ако се конкретизират въпросите, за да не заблуждаваме гражданите".

„Най-големият риск, който носи такава тема, е неопределените въпроси. Не бих се изказал категорично нито „за", нито „против", по-скоро моят коментар е, че хубаво би било да се конкретизират въпросите. Мажоритарен вот има толкова много и различни системи - такива, които са близки до пропорционалния и такива, които действително наблягат на мажоритарен елемент", заяви Орешарски и допълни:

„Много е важно да не подведем гражданите. Те трябва да направят своето решение в условия на информираност или информиран избор да направят, ако се конкретизират въпросите, за да не заблуждаваме гражданите.

Според Орешарски случващото се в БСП е вътрешно партиен дебат, в който "не би искал да взема страна". "Досега не съм чул един глас в левицата, който е срещу кабинета. Това ми дава увереност", допълни министър-председателят.даните", каза още той.

Министър-председателят, смята, че избраната от ГЕРБ тема за вот на недоверие - провал в сигурността, не е удачна.

„Ще видим аргументите на опозицията, но без да съм ги погледнал, в предварителен план, ми се струва, че не са избрали подходящата тема, защото тя е слаба за опозиция, още повече, че тя наскоро излезе от управлението и ключова слабост по моя оценка беше точно секторът "Сигурност".

Може би критични бележки могат да има неправителствени организации или граждани, които не са допринесли за срива на сигурността през последните 4 години”, заяви той.

Министър-председателят обяви по време на парламентарния контрол, че ще се търси достойна кандидатура за еврокомисар, но въпросът ще е на дневен ред след евроизборите, когато станат ясни резултатите.

В същото време той настоя, че няма да прави компромис с професионалните качества на кандидата и той трябва да е фигура с авторитет не само у нас, но и в Европа.

Орешарски похвали настоящия еврокомисар Кристалина Георгиева. Според него тя се справя с ангажименти си и двамата имат добра комуникация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във