Банкеръ Daily

Общество и политика

Орешарски: "Южен поток" не е български

Проектът "Южен поток" не е български. България нищо не изчаква, но е важно да се договорят добри условия, а не да се бърза. Така премиерът Пламен Орешарски коментира пред журналисти развитието по темата за строителството на газопровода, който Русия се надява да започне да строи на българска територия от идния месец.

Според премиера по време на мандата си опозицията достатъчно е забавила проекта за тръбата по време на мандата си. Като пример за неадекватна политика в тази насока Орешарски посочи лихвата от 8%, която, по думите му, кабинетът на ГЕРБ е договорил.

"Южен поток не го строя аз. Ако го строях аз, приемам всички упреци", отсече Орешарски. Повод за коментара му стана готвения от ГЕРБ вот на недоверие срещу парламента заради политиките на кабинета в енергийния сектор. Въпреки че вече го лансира, стана ясно, че опозицията все още не е готова с мотивите си и може да отложи внасянето на вота за неопределен период.

Премиерът отказа да коментира процедурата преди да се е запознал с мотивите. Той обаче е притеснен, че вотът се случва точно по време на предизборната кампания. "Очевидно толерантността у нас отдавна е заминала - първи сто дни, предизборни кампании, има правила, които хората ги спазват по света", каза още Пламен Орешарски.

Премиерът участва в отбелязването на Деня на Европа. Той коментира и днешните празници, като ги определи като достатъчно важни и символни. Единият отбелязва мрачен период от историята, другият - началото на друг, надявам се да бъде светъл, което се отнася и за нас като страна-членка, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във