Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОРЕЛ, РАК И ЩУКА ВЛЯЗОХА С ОФЕРТИ В БИОХИМ

Петък, 16.01 часа - крайният срок, в който Банковата консолидационна компания трябваше да получи предложенията за покупката на БИОХИМ, е изтекъл. С оферти се престрашиха само трима от шестимата кандидати, които заявиха, че искат да купят БИОХИМ. Първоначално желаещите бяха РОСЕКСИМБАНК, консорциумът на Първа инвестиционна банка и ЮНИОНБАНК; НЕФТИНВЕСТБАНК; обединението, в което участват холдинг Света София и американската офшорка Сий Борд Корпорейшън; Орел Г Холдинг и Българска холдингова компания.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че мениджърите на Българска холдингова компания се отказали да участват в наддаването за БИОХИМ, след като на 29 март са получили резултатите от одита на БИОХИМ за 1999 г., направен от Делойт и Туш. Председателят на надзорния съвет на Българска холдингова компания Хараламби Анчев обаче подчерта, че по-късно холдингът може да се присъедини към някой от кандидатите, които са подали оферта.


В последния момент се отказаха и консорциумът, в който участват холдинг Света София и Сий Борд Корпорейшън. За най-голямо учудване от приватизационната битка се е отказа и РОСЕКСИМБАНК.


Още преди месец във финансовите среди се коментираше, че ако не създаде консорциум от инвеститори, РОСЕКСИМБАНК няма шанс срещу НЕФТИНВЕСТБАНК, Орел Г Холдинг и консорциума ПИБ-ЮНИОНБАНК. Емил Кюлев не концентрира, а раздвоява усилията си между две сделки коя от коя по-трудни - тази за БИОХИМ и тази за Златни пясъци. А това е допълнителен минус за приватизатори от ранга на Кюлев, коментираха банкери. Явно Емил Кюлев е предпочел да насочи усилията си към туристическия бизнес и е загърбил банковата приватизация.


В наддаването на БИОХИМ останаха тримата кандидати, за които още през февруари тази година се коментираше, че имат най-големи шансове да купят държавната банка.


Намерението на консорциума ПИБ-ЮНИОНБАНК е, ако купи БИОХИМ, с течение на времето да се слеят с нея. А при увеличението на капитала й купувачите ще получат и подкрепата на държавната Германска компания за инвестиции и развитие Дойче Инвестицион унд Абвиклунггезелшафт и на ЕБВР.


При положение че наддаването спечели НЕФТИНВЕСТБАНК, тя също ще прибегне до консолидация с БИОХИМ. При увеличението на капитала на приватизираната кредитна институция НЕФТИНВЕСТБАНК ще бъде подкрепена от чуждестранна банка.


Орел Г Холдинг пък може да разчита на своите основни акционери - БУЛБАНК и германския застрахователен гигант Мюних Ре. Според запознати германците са твърдо решени да се сдобият с банка в България, за да могат бързо да развият бизнеса си на нашия пазар.


Някои от кандидат-купувачите изразиха недоволство от констатациите на доклада на Делойт и Туш, която одитира резултатите на БИОХИМ за 1999 година. Според Делойт и Туш печалбата на БИОХИМ за миналата година е 5.8 млн. лв. по българските стандарти, а по международните - 13 млн. лева.


Смешно е да се смята, че само за два дни - от 29 март до 31 март, могат да се подготвят оферти на базата на предоставения ни от Делойт и Туш доклад. Освен това имаме значителни забележки по констатациите на одиторите, заявиха в края на миналата седмица шефове на някои от банките кандидат-купувачи. Те недоволстваха от факта, че БКК им е дала само два дни, за да се запознаят по-обстойно с доклада на Делойт и Туш и същевременно да подготвят офертите си.


Нали консолидационната компания веднъж отложи крайния срок от 17 на 31 март - именно за да получим въпросния одит. Защо ни даде толкова зор?, питаха се заинтересованите банкери.


Никой от тях не пожела да бъде цитиран за това, каква е минималната цена, която биха дали за БИОХИМ. Повечето от състезаващите се за държавната ни банка обаче са на мнение, че капиталът й трябва да бъде увеличен най-малко с 20 млн. щ. долара.


Според мен ще спечели онзи кандидат, който предложи най-много пари за рекапитализацията на БИОХИМ - още преди година Петър Жотев заяви, че това условие ще има приоритет при класирането на различните оферти, припомни си един от собствениците на банка, наддаваща в консорциум за БИОХИМ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във