Банкеръ Daily

Общество и политика

Орбан ще съдейства на българите, чакащи на границата

Бойко Борисов проведе телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан по повод българските граждани, чакащи да преминат през Унгария, за да се завърнат в България. Борисов получи уверение от унгарския си колега, че ще съдейства, за да бъде осигурен по-късно днес коридор за преминаване, обезпечен с мерки за безопасност и придружаван от органи на реда.

„Аз съм голям приятел на теб и на българските граждани. Не искам да им създавам трудности. Лично ще се погрижа за българите, които са на нашата граница“, е заявил Орбан. От своя страна българският министър-председател изтъкна, че имаме уверения и от румънска страна, че ще бъдат предприети необходимите мерки, така че да няма струпване по границите.

Веднага след разговора външният министър Екатерина Захариева получи обаждане от министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Той я уверил, че до няколко часа границата ще бъде отворена за български граждани. Ще бъде създадена организация те да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч местно време (22 ч българско) до 5 ч местно време (6 ч българско).

Захариева докладва на премиера Борисов, че посолствата ни във Виена и Будапеща оказват пълно съдействие на блокираните български граждани.

По време на телефонния си разговор Бойко Борисов и Виктор Орбан са обсъдили също така пандемията от коронавирус. Българският министър-председател е изтъкнал мобилизацията на българската индустрия и бързата й реакция, така че да започне бързо производството на така необходимите в момента в целия свят защитни облекла. Той е добавил, че когато България задоволи нуждите си и разполага с достатъчно защитни облекла, има готовност да окаже помощ и на други страни, изпаднали в нужда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във