Банкеръ Daily

Общество и политика

Опрощават дълговете на всички вероизповедания

Депутатите от ДПС са доволни от решението на Комисията по вероизповеданията.

Комисията по вероизповеданията в Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ и ДПС, с който се дава възможност за опрощаване на задълженията на официалните вероизповедания в България.

Заместник-министърът на финансите Росица Велкова обясни, че дълговете са в размер на над 8 милиона лева, но отказа да посочи какъв е делът на всяко вероизповедание с мотива, че това е данъчноосигурителна тайна. "Задълженията са за 6 вероизповедания регистрирани, които имат налични задължения. И общата сума на всичките задължения на шестте регистрирани вероизповедания към 31 декември 2018 г. са 8 милиона 267 хиляди лева с лихвите към 7 март. Над 70% са за осигурителни вноски и плащания и изплащания на работни заплати. Другите 20% са за други видове публични задължения, които са към централен бюджет", разясни тя.

Варненският митрополит Йоан обяви в комисията по вероизповедания, че за последните 10 години Българската православна църква няма задължения към НОИ, НАП и към отделни други институции. "Ако все пак има някакви задължения, да речем, които са били, никога БПЦ не е поставяла въпрос за тяхното опрощаване, защото тук прозвуча, че общо вероизповеданията имат дълг. Българската православна църква се старае да няма дългове", заяви митрополитът. Той допълни, че свещенослужителите и духовниците си плащат данъците, защото така повелява законът.

"Не сме настоявали за някакъв приоритет. Ако Българската православна църква получи държавна субсидия, то тя е за това, че отговаря на изискванията на закона", посочи отново той.

Говорителят на Главното мюфтийство Джемал Фаик потвърди, че задълженията на вероизповеданието надхвърлят 8 милиона лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във