Банкеръ Daily

Общество и политика

Определиха парламентарните комисии

Депутатите определиха ръководствата и съставите на постоянните парламентарни комисии. Най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ, ще оглави 13. На коалиционните партньори от "Обединените патриоти" се полагат 4, а на БСП - 3. Две комисии ще водят депутати от ДПС, а една от "Воля".

Председател на Комисията по бюджет и финанси отново ще бъде Менда Стоянова от ГЕРБ. Нейните заместници са Диана Йорданова също от ГЕРБ, Георги Търновалийски от БСП, Николай Александров от "Обединени патриоти" и Йордан Цонев от ДПС.

Данаил Кирилов от ГЕРБ оглави Комисията по правни въпроси. За заместник-председатели бяха избрани Даниела Савеклиева от ГЕРБ, Маргарита Николова от "Обединени патриоти" и Адлен Шевкет от ДПС.

Комисията по енергетика ще поеме Делян Добрев. За негови заместници бяха определени Валентин Николов от ГЕРБ и Таско Ерменков от "БСП за България". 

Комисията по външна политика ще води Джема Грозданова от ГЕРБ. Зам.-председатели ще бъдат Пламен Манушев от ГЕРБ, Красимир Богданов от "Обединени патриоти" и Полина Христова от "Воля". 

Комисията по отбрана ще бъде с председател ген. Константин Попов от ГЕРБ. Заместници ще бъдат Владимир Тошев от ГЕРБ, Николай Цонков от "БСП за България" и Борис Вангелов от "Обединени патриоти". 

Председател на Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства ще бъде Димитър Лазаров от ГЕРБ. Заместник-председатели ще бъдат Славчо Велков от "БСП за България" и Валентин Касабов от "Обединени патриоти".

Цветан Цветанов поема Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а негови заместници ще бъдат Пламен Нунев от ГЕРБ, Георги Андреев от "БСП за България", Десислав Чуколов от "Обединени патриоти" и Ахмет Ахмедов от ДПС.

Комисията по земеделие и храни оглави Десислава Танева, бивш министър от ГЕРБ. Зам.-председатели ще бъдат Димитър Гечев от ГЕРБ, Светла Бъчварова от "БСП за България", Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" и Бюрхан Абазов от ДПС.

Комисията по образованието и науката ще води Милена Дамянова от ГЕРБ. Зам.-председатели ще бъдат Галя Захариева от ГЕРБ, Анелия Клисарова от "БСП за България", Милен Михов от "Обединени патриоти", Ерол Мехмед от ДПС.

Комисията по здравеопазването отново ще бъде с председател Даниела Дариткова от ГЕРБ. Зам.-председатели ще бъдат Лъчезар Иванов от ГЕРБ, Георги Йорданов от "БСП за България" и Георги Колев от „Обединени патриоти“.

Комисията околната среда и водите ще председателства бившият министър Ивелина Василева в кабинета "Борисов-2". Зам.- председатели са Христо Грудев от ГЕРБ, Манол Генов от "БСП за България" и Атанас Стоянов от "Обединени патриоти".

Председател на Комисията по култура и медии ще бъде Вежди Рашидов, също бивш министър с този ресор. Негови заместници са Диана Саватева от ГЕРБ, Станислав Станилов от "Обединени патриоти".

Комисията по вероизповеданията и правата на човека ще бъде оглавявана от Красимир Велчев от ГЕРБ. За заместник-председатели бяха избрани Евгения Алексиева от ГЕРБ, Васил Антонов от БСП, Павел Шопов от "Обединени патриоти" и Джейхан Ибрямов от ДПС.

Както вече стана дума, Патриотите ще ръководят четири постоянни комисии

Искрен Веселинов от ще бъде председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Зам.-председатели са Петя Аврамова от ГЕРБ, Дора Янкова от "БСП за България" и Пламен Христов от „Воля“. 

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта ще бъде с председател Славчо Атанасов.

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще бъде с председател Борис Ячев от „Обединени патриоти“

Емил Димитров-Ревизоро от ще застане начело на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата

На БСП бяха поверени три комисии

Петър Кънев отново поема Комисията по икономическа политика и туризъм.

Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите оглави Антон Кутев.

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове ще бъде оглавявана от Кристиан Вигенин.

ДПС оглави две комисии

Председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика ще бъде Хасан Адемов. Светлана Найденова от ГЕРБ ще бъде зам.-председател на комисията, както и Георги Гьоков от "БСП за България" и Калин Поповски от „Обединени патриоти“.

Комисията по транспорт и информационни технологии ще бъде с председател Халил Летифов от ДПС. Зам.-председатели ще бъдат Станислав Иванов от ГЕРБ, Георги Свиленски от "БСП за България", Росен Иванов от „Обединени патриоти“.

Най-малката парламентарна група - тази на "Воля", ще ръководи само една комисия

Комисията по политиките за българите в чужбина ще бъде оглавявана от Андон Дончев. Зам.-председатели на комисията ще бъдат Мануил Манев от ГЕРБ, Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във