Банкеръ Weekly

Общество и политика

Оправдана инвестиция

Купените в последно време от данъчните служби в германските провинции дискове с данни от швейцарските банки подтикват данъчните измамници във Федералната република да обявяват самоличността си, за да избегнат санкции, съобщава в. Файненшъл таймс Дойчланд. Икономическият всекидневник е проверил данъчни служби, които са установили наплив от самопризнания след купения през юли нов диск с банкови данни в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където не за пръв път се прибягва до този метод.


Според данъчните служби в богатата провинция Баден-Вюртенберг през първата седмица на август 117 данъчни измамници са признали укриването на различни налози, а от 15 юли те са общо 287. В Берлин между 27 юни и 8 август 61 души са си признали, че са укривали данъци - повече, отколкото през цялото второ тримесечие. В Северен Рейн-Вестфалия между 5 юли и 2 август са се явили 93-ма укриватели на данъци спрямо средно 20 души месечно през предходните месеци. Хората, които сами си признаят нарушенията, плащат само дължимото пред данъчните и са освободени от допълнителни санкции.


Спорният метод с купуване на банкови данни се оправдава от местните власти с вълната от самопризнания. В Северен Рейн-Вестфалия например постъпленията от такива разкаяли се данъчни измамници са достигнали 3 млрд. евро. Федералното правителство обаче критикува този метод на незаконно придобиване на банкови данни, като изтъква, че постъпленията ще бъдат много по-големи, ако най-сетне бъде ратифицирано данъчното споразумение между Берлин и Берн. Текстът обаче има твърде малко шансове да премине през Бундесрата (Горната камара на парламента), отбелязват водещи анализатори.


Германия обяви война на укриването на данъци чрез швейцарски банки още през 2008 г. по времето на министъра на финансите социалдемократ Пеер Щайнбрюк. Първоначално това предизвика много и разнопосочни мнения, но постепенно действията на властите се наложиха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във