Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОПОЗИЦИОННИ ВОЙНИ: ГЕРБЕРИТЕ АТАКУВАТ

Говедата в буквален и в метафоричен смисъл могат да си отдъхнат. За техните права и сигурност бди лично столичният градоначалник и реален лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов. След като преди десетина дни кметът не допусна рогатите твари да газят софийските жълти павета, сега реши да се реабилитира пред фермерите и добичетата. На 25 февруари от ГЕРБ изпратиха сигнал до главния прокурор Борис Велчев, в който настояват да се направи проверка на законосъобразността на действията на Националната ветеринарномедицинска служба и на Областната дирекция на полицията във Враца. Обвинителите трябва да изяснят дали ветеринарите и полицаите са прекалили със силовите действия при арестуването на кравите край Мездра и връщането им в родните обори. Особено важно е обществото да знае използвали ли са човеците остен (електрически или от друг вид), как са третирали добитъка и дали умишлено не са нарушили Закона защита на животните? С подобни уреди, обясняват герберите на прокуратурата, се причинява силен страх и болка на животните, което било изрично забранено в норматива. По-долу Бойко Борисов и съпартийците му настояват да се изясни правомерно ли е спрян протестът на млекопроизводителите?
Ако си нямат друга работа
от ГЕРБ могат да пробват кое ще изкара повече акъла на една крава - дали традиционния остен, или трамбоването по асфалта сред ревящи автомобили и клаксоните за поздрав. Могат да си отговорят сами и на въпроса кои са по-големи говеда - дали тези, които изкарват другите виновни за неспособността си да гледат и изхранват животни, или онези, които им ходят по гайдата?
От кметската партия обаче се занимават с други работи, коя от коя по-важни. Наред с кравешките неволи през седмицата не остана сектор в икономическия и политическия живот, незасегнат от Бойко Борисов. Целта на занятието е да се вдигне врява, да се демонстрират мускули и да се натрие носът на политическия опонент.
Въпреки полууспешния протест на обединената опозиция от 21 февруари, въпреки оцелялото след вота на недоверие правителство, бъдеще има! То се казва ГЕРБ и е пълноценна, пълнокръвна и даже пълномаслена алтернатива. Още не е ясно кой ще намаже от това, както не се знае и дали герберите искат да грабнат управлението? В момента май и те самите се чудят, но много им се ще да покажат, че са партия и знаят какво да правят с властта. Пък и в политиката...
един резил се замазва с повечко шум
Да не забравяме, че формацията на Бойко Борисов се клонира и във вид на младежко движение. Като всяка съвременна и почерпила от традициите на бившата БКП политическа сила ГЕРБ също се уреди със свой комсомол. Формированието видя бял свят миналата неделя, казва се МГЕРБ (което ще рече младежки) и в него могат да членуват лица до 31 години. Учредиха го цели 632-а делегати. На път е и създаването на женска лига. Подобни фльонги на партиите си имат БСП, НДСВ и ДПС.
Да направим поне плах опит да се върнем към сериозните неща, колкото и трудно да изглежда. Герберите здраво са се запретнали да покажат, че са алтернатива на тройната коалиция, и... правят абсолютно същото като мнозинството.
Два дни по-рано се пръкна (официално) и т.нар. интерпарламентарен съюз. В него, както се очакваше, са представители на новата парламентарна група на Българската нова демокрация (БНД), както и депутати от СДС, БЗНС, ВМРО, ССД, ЗНС. Участието на ГЕРБ се свежда до бившия царист, сега независим народен избраник д-р Лъчезар Иванов. Инициативата за съюза, ако си спомняте, подеха преди месец ексцаредворците от БНД. За беля интерпарламентарното нещо бе учредено същия ден, в който исканият от опозицията четвърти вот на недоверие към кабинета заради корупция не мина, както се очакваше. Всички медии брояха гласовете и слушаха паметнитеслова на премиера Сергей Станишев.
И никой не обърна внимание на новите съюзници
Те свенливо съобщиха в кулоарите, че ще работят за нова дясна алтернатива на правителството на тройната коалиция. Впрочем повечето от опозиционерите се трудят по въпроса още от избирането на 40-ото Народно събрание, но без особен успех. Свежите сили, дошли от царските редици, едва ли ще променят нещата. Прочие, съюзниците в доста отношения са толкова политически съвместими помежду си, колкото и партньорите от тройната коалиция. Но Бойко Борисов, изглежда, не смята така или поне не показва, че страда от подобни предразсъдъци. Особено след като предния ден, по време на съпътствалия дебатите митинг, тури дясната си ръка и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов до предводителя на Атака Волен Сидеров.
Кметът, също като лидерите на управляващата коалиция, показа, че с политическа цел може да съвместява несъвместимости. Е, разбира се, протестът против корупцията бързичко свърши и Бойко Борисов оповести, че май няма да има следващ път. Нищо че предния ден каза на обединените опозиционери: Ако не сега, ще ни чуят другия път. Само 70 часа след края на протеста, докато си организираше комсомол, кметът пък подчерта: Това, че работим с единната опозиция, не означава, че ще правим коалиция и ще реанимираме стари лица. Предизборни коалиции няма и няма да има -
това са внушения и ви гарантирам, че няма да се случат!
А следизборни? Може, и то с Атака. Партията на Волен Сидеров има силен конкурент по отношение на популизма. Затова говори не само кравешко-прокурорската истерия. Всъщност гвоздеят на соловите изяви на ГЕРБ беше представянето на програмата за управление на София до 2011 година. На 25 февруари Бойко Борисов направи трогателен опит да надмине триото с неговата хисарска визия за развитие на родината до 2013-а.
Няма да изпадаме в подробности, но творението досущ прилича на програмата за София на ГЕРБ от кампанията за местния вот. Единствено надписът отгоре е сменен. Преди пишеше Открито управление на град София 2007-2011 г., плюс Аз гарантирам и автограф на Бойко Борисов за гарнитура. Сега заглавието е
Промяната продължава, ако и да не се вижда никаква
бихме допълнили. Иначе лакардиите са познати. Стопроцентова събираемост на местните данъци и такси. Срок за въвеждане на контрол - края на тази година. Улици без дупки, няма да има задръствания, а алеи за велосипедисти. Метрото ще се опне от Лозенец до надлез Надежда и оттам - чак до квартал Обеля. В столицата ще завалят пари. По оперативна програма Транспорт ще паднат 300 млн. евро. Градът ще стане такъв, че чуждестранните инвеститори ще се редят на опашка, за да инвестират в него. Кметът ще наблегне на публично-частното партньорство като важен механизъм за инвестиции в инфраструктура със социална насоченост. В програмата се казва обаче, че общината винаги ще притежава най-малко блокираща квота в смесените дружества. Бойко Борисов се кани да построи поне четири многофункционални спортни зали и 13 обществени паркинга до 2011 година. О, и ще върне лекарските кабинети в училищата.
Естествено Бойко Борисов намеква, че ще свали местните данъци и такси, а съществено ще увеличи разходите за образование и социални дейности. Така че, ако тези дни налозите в София се вдигнат, ще лъсне доста неприлично фактът, че в града, управляван от ГЕРБ, се случва същото, както в ръководената от тройната коалиция държава. И няма значение до коя година е прокарано хипотетичното трасе с обещанията - дали до 2011-а или две лета по-напред.
Спасиана Кирилова

КОНТРА
Съветниците от БСП в Столичната община се заканиха да създадат регистър на лъжите на кмета на София Бойко Борисов, обяви на 26 февруари председателят на тяхната група Жельо Бойчев. Регистърът ще бъде качен на ИНТЕРНЕТ страницата на софийската организация на БСП и ще е публичен.Червените твърдят, че разполагат с цял куп кметски лъжи, а най-голямата е обещанието за прекратяване на концесионните договори за чистотата и водата на столицата, която градоначалникът лансираше по време на кметската кампания.
Общинарите социалисти ще спретнат и публичен граждански съвет, който да контролира действията на кмета и (не)изпълнението на ангажиментите му.
Когато лъжците от БСП ме обвиняват в лъжа, това е комплимент за мен. Те излъгаха в цялата си предизборна програма - не остана длъжен Бойко Борисов. - При 2 млрд. лева излишък, който си разхвърляха по фирмите и кръговете, да говорят за премахването на таксите за детските градини, е истински цинизъм. Да бяха отпуснали пари като целева субсидия и ние щяхме да премахнем таксите за детските ясли, които са минимални, допълни той.
По-рано депутатът от БСП и шеф на столичните социалисти Румен Овчаров обвини Борисов, че лъже, когато не знае какво да прави, а секретарят на Изпълнителното бюро на партията Антон Кутев определи програмата на кмета за развитие на столицата до 2011-а като окончателна шизофрения.

ПРОБИВ
ДСБ са готови да управляват заедно с ГЕРБ, защото двете партии са част от опозицията, която трябва да направи всичко възможно управлението на тройната коалиция да не се повтори. Това каза на 26 февруари пред бТВ депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който е и председател на ДСБ-София. Тройната коалиция трябва да си отиде от властта и ние трябва да сме заедно, добави Атанасов.
Ще управлявате ли с ГЕРБ?, попитаха същия ден по-късно журналисти шефа на ДСБ Иван Костов. На тези въпроси лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурггтоски отговаряше - като му дойде времето. Вервайте, като му дойде времето, ще ви кажем това, което трябва или което искате да чуете. Има напълно неуместно зададени въпроси. Ние имаме общи интереси и това е тройната коалиция да си ходи. От друга страна обаче, ние сме опоненти по много въпроси, рече Командира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във