Банкеръ Daily

Общество и политика

Опозицията в БСП не успя да събере кворум за Национален съвет

Опозицията в БСП не събра кворум за заседание на Националния съвет. Това се случва в разгара на вътрешнопартийната кампания за пряк избор за лидер на партията.

В 11:45 или 45 минути след обявеното от 1/3 от членовете на Националния съвет на БСП начало на пленум, не се е събрал необходимият кворум от 93 души. Дошли са само 85 членове, списъкът вече е прибран в деловодството. Заседанието е нелегитимно.

Вътрешната опозиция в БСП за втори път се опитва да свика заседание на пленума на партията. Вчера временният шеф на социалистите, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов ясно обяви, че няма решение на Изпълнителното бюро за свикване на заседание и предложи то да се проведе преди конгреса на партията, който ще е на 26 септември.

С нарочно писмо до всички членове на Националния съвет на БСП Москов категорично се обявява срещу провеждане на заседание на Националния съвет на партията на 29 август.

В писмото той изяснява причините поради, които няма да се проведе на 29 август исканият пленум от опозиционерите в партията, с което призовава членовете на съвета да не идват на заседанието. Москов подчертава също, че няма решение на Изпълнителното бюро на БСП за свикване на пленум за 29 автуст, с което реално се делегитимира неговото провеждане. 

С този си ход вътрешната опозиция в БСП прави пореден опит да взриви предстоящия пряк вот за председател, коментират членове на висшето ръководство. 

„Най-лесно е да се поддадем на противопоставянето, но то ще има пагубни последствия за партията”, категоричен е Москов и предлага Националният съвет на БСП да проведе заседание преди 50-я конгрес на партията, който е насрочен за 26 септември. А всички противоречия в партията да се решат на конгреса. От писмото до социалистите става ясно, че и самият Москов няма да отиде на исканото от вътрешната опозиция заседание на 29 август

Преди две седмици 100 социалисти поискаха заседание на Националния съвет именно на днешната дата, за да обсъди ситуацията в БСП и недоверието към нея, обявени от последните социологически проучвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във