Банкеръ Weekly

Общество и политика

Опозицията се загледа в оградата по границата

ГЕРБ настоява за създаването на временна парламентарна комисия за ограждението по българо-турската граница заради неясни договорни отношения по поръчката и двойно поскъпване на обекта от първоначалния вариант.


Това съобщи Александър Ненков, депутат от партията на Бойко Борисов. Изграждането на тази ограда бе от най-спешните мерки за ограничаването на миграционния натиск, каза още Ненков. Според него тя вече е трябвало да бъде готова, но се оказало, че тепърва ще се строи. Това забавяне коствало за т.нар. жива охрана на границата по 80 хил. лв. ден, или по 2 млн.лв. на месец.


Колегата му от парламентарната група Валентин Радев допълни, че има притеснение в ГЕРБ за взаимодействието между МВР и Министерството на отбраната. От последното заседание на кабинета ставало ясно, че парите за ограждението от 5 млн. станали 9 млн. лв., и то се изгражда по идеен проект на вътрешното министерство. Нашият въпрос е как стана така и кои са изпълнителите на проекта, че сумата нарасна почти двойно, запита Радев. Той припомни, че премиерът Пламен Орешарски също е поискал ревизия на договора.


Известно е, че от финансовото министерство също не са се съгласили с увеличението на средствата.


От ГЕРБ поискаха да се оповестят фирмите изпълнители, спечелили без обществена поръчка, както и други подробности около договора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във