Банкеръ Daily

Общество и политика

Опозицията обвини Петков, че Радев му определя министрите

Смяната в последния момент на кандидатурата за военен министър предизвика нови спорове между управляващите и опозицията в пленарната зала. Малко преди началото на извънредното заседание на парламента, на което трябваше да бъде гласувана оставката на министъра на отбраната Стефан Янев, премиерът Кирил Петков обяви кандидатурата на Драгомир Заков. Само преди ден обаче за поста премиерът предложи Тодор Тагарев.

Бившият външен министър от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева подчерта, че е работила добре и със Заков, и с Тагарев - който по думите ѝ е бил употребен. "По отношение на посланик Заков, който очевидно е приемливата кандидатура за президента Радев и за БСП – каквато професор Тагарев не е била, аз лично нямам никакво съмнение в неговата геополитическа ориентация", добави тя. И попита премиера: "Докога президентът Радев ще определя министрите във вашето правителство? Вярно е, че той ви създаде, вярно е, че той определи немалка част от министрите в този кабинет, но и промените ли ще съгласувате с него?"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че смяната на Стефан Янев не е аргументирана. Янев разкрил, че ще му бъде поискана оставката в поста си във Фейсбук. А именно тази публикация беше основен мотив на Петков да му поиска оставката ден по-късно. Това, според Карадайъ, означава, че всъщност няма истински аргументи за освобождаването на военния министър. 

От името на "Възраждане" лидерът на партията Костадин Костадинов поиска оставката на Министерския съвет с аргумента, че с всяко свое действие правителството приближава България към войната и вреди на българските интереси. Той се обърна към премиера Кирил Петков с обвинение, че не се справя със задълженията си и заяви, че групите на майките, които организират събирането на помощи за пострадалите в Украйна, се справят по-ефективно от подопечните на кабинета институции. Настоя също България да не изпраща оръжия в Украйна, "каквито са заявките".

Атанас Зафиров от БСП обясни защо левицата ще подкрепи смяната: "БСП няма как да бъде партията, която в условията на една от най-безпрецедентните политически кризи ще хвърли страната в хаоса на политическа криза и дълъг период на безвластие с неясен адресат на властта и липса на парламент. Нужно е силно лидерство, ясно мнозинство и легитимно избрани органи на държавното управление. Няма как премиер, коалиционно мнозинство и ключови министри да говорят на различни езици", посочи социалистът.

Депутатът от левицата Крум Зарков обаче заяви, че отстраняването на Янев е грешка. Според Зарков изложените мотиви са недостатъчни, а последствията за правителството от това решение ще са тежки. Той смята, че разминаването между Петков и Янев за разполагането на натовски сили у нас е било разрешено и не може да служи като основание.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обясни, че смяната на министъра се е наложила заради дисонанс между него и политиката на правителството. "Ние не се опасяваме от електоралните нагласи, защото за нас е много по-важен българският национален интерес", каза той. "Нека не се делим на русофили и русофоби. Нека се обърнем към разума, към принципите на демокрацията и плурализма", призова той.

По думите на председателя на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов смяната на военния министър отразява адаптацията на кабинета към една радикално променена реалност. Той посочи, че България не може да се държи като неутрална страна и това да се представя като национален интерес, Иванов посочи, че подкрепата на неговата политическа сила може да се възприема като вот на доверие към правителството.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във