Банкеръ Weekly

Общество и политика

Опозицията настоява банките да не налагат пълен запор върху пенсии и заплати

Банките да не могат да налагат пълен запор върху целите пенсии и заплати. Това предвиждат внесените от ГЕРБ в деловодството на парламента предложени за промени в Гражданско-процесуалния кодекс. Според опозицията те ще осигурят по-голяма защита на длъжниците.

"Целим да не се допуска принудително изпълнение по банкови сметки на длъжници върху постъпили по запорирана сметка плащания. Банката следва да не изпълни запорното съобщение по тези вземания и да съобщи на съдебния изпълнител причините за неизпълнението, както и че по сметката постъпват трудови възнаграждения и пенсии, и техния размер”, обясни депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Според него така ще се преодолеят лошата практика съдебните изпълнители да запорират цялата сума по банковата сметка на длъжника.

Друг проблем е, че често банките не връчват на длъжниците по надлежния ред поканата за доброволно погасяване на дълговете, въпреки че живеят на адреса, посочен в поканата. Според Ципов по този начин грубо се нарушават техните права, тъй като те на практика не могат да се защитят.

Друго предложение на ГЕРБ е свързано с разпоредителни сделки, извършени от търговски дружества. Идеята е за тях задължително да има решение на общото събрание и конкретно това да се отнася за дружествата с ограничена отговорност, обясниха още от опозицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във