Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОПОЗИЦИЯТА ИЗЛЕЗЕ С НОВ НЕДОМИСЛЕН ПЛАН ЗА ОБЕДИНЕНИЕ

Предложените неотдавна от БСП консултации по въпросите на цензурата, състоянието на българската армия и реформата в съдебната система не успяха да обединят опозицията и да я аргументират за съвместни действия срещу правителството на Иван Костов. За сметка на това през миналата седмица се появи инициативата на група независими депутати от кръга на Жорж Ганчев за формиране на Консултативен съвет на парламентарните партии в опозиция. Идеята представи самият Жорж по време на срещата си с лидера на социалистите, който пък я прие безрезервно. Според предложението съветът за консултации ще включва представители на БСП, Евролевицата, ОНС, Народен съюз и независими народни представители, които ще съгласуват законодателните си инициативи и предварително ще обсъждат внесените законопроекти. Георги Първанов смята, че подобно съгласуване е наложително в условията на все по-оскъдните възможности на опозицията да влияе на законодателната дейност на парламента. За Жорж Ганчев смисълът на тази идея е да се предприемат общи действия срещу установяването на еднопартиен режим.


Първанов и Ганчев не успяха да се споразумеят единствено за участието в съвета на Народен съюз. Така и не стана ясно по какви съображения бизнесполитикът постави групата на Мозер и Савов сред опозиционните сили в парламента. Според Георги Първанов ПГ на Народен съюз е монолитна част от управляващото мнозинство, чието място едва ли е в консултативния съвет на опозицията.


Все още не е определен и начинът, по който парламентарните групи ще бъдат представени в новия орган, ако той изобщо се създаде. С неговото структуриране ще се занимава експертна група, в която засега участват Стефан Гайтанджиев, Мирослав Попов и Яшо Минков. Дейността на съвета ще се основава на равнопоставеност на участващите в него парламентарни сили - заяви лидерът на БСП Георги Първанов и така се опита да опровергае подозренията, че ПГ на левицата възнамерява да стане своеобразен ръководен център на опозицията.


Задължително е да се противопоставим на опитите на мнозинството да дестабилизира опозиционното парламентарно пространство - така Първанов подкрепи идеята на Жорж пред лидера на Евролевицата Александър Томов. Тук обаче удари на камък. Според шефа на евродепутатите дейността на този орган е обречена на провал, тъй като липсват ясно заявени и предварително съгласувани позиции по ключови въпроси, свързани с бъдещето на страната. На срещата си с Първанов той предложи съвместните опозиционни действия да са следствие от левоцентристки блок, чието изграждане ще зависи от пътя, който социалистите ще изберат след форума си през май.


Предложението на групата независими депутати прозвуча изненадващо за мнозина, но не и за Първанов. Вероятно може да се спори и по въпроса за неговото авторство. С почти безрезервната си подкрепа социалистите доказаха, че в България днес няма опозиционен център. Няма силна партия, неангажирана с изпълнителната власт, която да привлече на своя страна по-малките опозиционни формации. Няма и условия за интеграция в лявото пространство, от която да тръгне по-нататъшното обединение на опозицията. Опитите за парламентарно консолидиране в рамките на евентуален консултативен съвет освен безсмислени засега се оказват и безрезултатни. Във всеки случай единодействието е невъзможно, ако се основава на механични обединения от типа на предложения съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във