Банкеръ Weekly

Общество и политика

Оплетени в мрежата

Ден преди световните агенции да съобщят, че капитализацията на социалната мрежа Фейсбук е надхвърлила 100 млрд. долара за първи път от пускането на акцииите й на Нюйоркската фондова борса, чисто новият профил на Бойко Борисов в социалната мрежа беше хакнат. И точно след като експремиерът направи първия си политически коментар.


Хронологията е следната: профилът на Бойко Борисов огрява Фейсбук във вторник около 17.30 часа. Час по-късно приятелите му са едва 50, в полунощ - 211, а последвалите го вече са 5836. Загадката за всички е защо Борисов не им дава приятелството си. И той отговори: Ще приема поканите (за приятелство) постепенно, за да не ги блокира Фейсбук. В сряда обаче профилът му бе хакнат . А в четвъртък борсовата търговия изпари последните съмнения, че интернет гигантът е машина за пари. Е, това ако не е проклетия, здраве му кажи!


Интересно кое е напомпало повече борсовите мускули на Зукърбърг и компания - дали появата или изчезването на Борисовия профил. В ГЕРБ вероятно поддържат първата теза. В нейна полза говори и обстоятелството, че преди да създадат истинския профил на лидера си, в мрежата циркулираха няколко фалшиви. Така многоликият образ на бившия министър-председател, чиито профили до ден-днешен се мъдрят по Фейсбук страниците, мултиплицира ползите от присъствието му на политическата сцена. А оттам и печалбите на Фейсбук.


Начините за блокиране на профил са два - или да бъде докладван едновременно от множество организирани групи, че е фалшив, или да е пипал опитен хакер. За хакера ясно - това му е работата, да хаква. Но кои ли ще да са организираните групи (пази, Боже - престъпни), които да докладват профила на Бойко. В ГЕРБ вероятно ругаят младежкото БСП, което вече пожъна холивудски успех с превъплъщаването на лидера им в образа на Адолф Хитлер. Е, Борисов още не е наврян в политическия бункер и не е посочил приемник, но филмчето стана хит в мрежата. Преди него обаче експремиерът беше докладван отдавна, където трябва, качвайки акциите на Уикилийкс .


От ГЕРБ пък са твърдо решени да фейснат отново лидера си. Очакваше се дори това да стане до четвъртък на обяд, но не би! Но когато и да стане, играта ще продължи. Едните ще го докладват и хакват, другите ще го фейсват до припадък, пък каквото сабя покаже. Усилието явно си струва - ден след истинския фейс-дебют на Борисов от ГЕРБ обявиха, че през новия парламентарен сезон ще са конструктивна опозиция, но първата им парламентарна задача ще е да обсъдят вот на недоверие за кабинета Орешарски. Дебелокожието му превърнало Народното събрание в най-скъпоструващия затвор, който трябвало да бъде разпуснат. Но в този затвор ще искат шефски места в комисии и дори заместникпредседателски пост. Ей на това му се вика да имаш много профили в един образ, който да се води само на Фейскнига.


Многопрофилно е и възмущението на бившите управляващи от кадровата чистка на сегашните. Новият шеф на пътната агенция бил в 12 фирми, но подал вече заявление, че ги напуска. Колко ги напуска е друг въпрос, но така правят всички, а Законът за конфликт на интереси не възразява. Бившият съпруг на регионалния министър Десислава Терзиева пък бил председател на асоциацията на всички черноморски концесионери. Да, но е бивш - като бившата съпруга на президента Росен Плевнелиев. Развели се, той излязъл от офшорките и хоп - президент. Как да виниш и Терзиева, и Плевнелиев, че са взели овреме мерки срещу конфликта на интереси?


Борисов впрочем люто се разсърди заради хакнатия си профил. Тъкмо щял да призове от Фейсбук за сваляне на тази неестествена коалиция и го прецакали. А му прецакали профила, защото ги било страх от него. Не толкова Орешарски, а Станишев и Моника Йосифова, които управлявали държавата в тесен семеен кръг, ползвайки Орешарски като кукла на конци. Въобще кликата зад една жена на тъмно, без Орешарски да разбира това, управлява в момента държавата. Решението е ясно - вместо тъмния образ на Моника осветяваме държавното управление със светлия профил на Борисов, който, докато управляваше, остави на сянка Цветелина.


Отляво пък подозират, че зад официалния дебют на Борисов в социалната мрежа стоят донори и пиари от Open Society, Trust for Civil Society in Central amp; Eastern Europe, German Marshall Fund и прочее неправителствени Соросоиди. Каква е връзката между гражданското общество и царственото единоначалие на фаворита им никой не споделя. Вярно, Борисов се среща с гражданите при рязането на ленти и при нагласени партийни воаяжи, но гражданските му нагласи са дотук. Другото е той каквото каже. Или каквото му кажат онези, чиято гражданска дейност е основно задкулисна.


Въобще мрежата, била тя социална или задкулисна, дава възможности за пълно оплитане. В паяжината от истиски и фалшиви профили гражданските пориви линеят, а протестите заглъхват. Време е за ново фейсване на стари муцуни като, да речем, експрезидента Георги Първанов. Той заемал последния ред на Позитано 20, но виждал всичко, което се случва. За него при предишната тройна коалиция проблем с назначенията нямало, а лошото на кабинета Орешарски бил Станишев. Хайде, бе! Като премиер Станишев правил перфектна кадрова политика, но днес обърква конците извън кабинета. Това е все едно да кажеш, че с профил във Фейсбук Бойко Борисов е вече друг човек. А че и двамата са проблем, проблем са. Но не само партиен или управленски, а общонационален и многопрофилен. Със задгранични измерения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във