Банкеръ Daily

Общество и политика

Опитваме се всички маски и оборудване да са за сметка на еврофондовете, посочи Томислав Дончев

"В последните дни тече процес на препрограмиране на съществуващи оперативни програми и финансови инструменти в България. Знаете, че сме към края на програмния период, но имаме малък неизползван ресурси. В състояние сме дори да прекратяваме съществуващи договори. По йерархия на приоритетите, преди да мислим за мерки за икономическо стабилизиране и възстановяване, все пак на нас на първо място са ни мерките за защита на живота и здравето на населението". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след срещата на президента с премиера, министри и представители на Националния оперативен щаб.

"Всички извънредни мероприятия, включително възможността за лекари и медицински персонал да получават по 1000 лева допълнително - за тези, които са на бойната линия и в района на заразата - това се осигурява за сметка на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Правим опит, който 99% ще е успешен, всички доставки на маски, оборудване и болнично оборудване да бъдат за сметка на Европейския фонд за регионално развитие”, обясни Дончев.

По думите му управляващите обаче са длъжни да мислят не само от ден за ден, а в един хоризонт от 10 дни или две седмици напред. „При хипотеза, когато имаме по-голям брой заразени, тогава акцент и приоритет ще ни бъдат най-уязвимите, възрастните хора. Предвиждаме варианти за строга домашна карантина, което веднага води до необходимостта от разширяване с пъти на службите за домашен патронаж. Това означава три пъти по-голям брой хора и техника, които са в състояние да разнасят храна, вода и медикаменти на всички възрастни хора, което планираме също бъде покрито с препрограмирани средства от оперативните програми", допълни вицепремиерът.

Според Дончев темата за икономическо възстановяване е от изключителна важност. "Обичайно подобни мерки и мероприятия се планират за период от половин година. Ние ще се опитаме да го направим за няколко дни", посочи той.

Дончев изтъкна, че се гледа опит от другите държави. "С много малки изключения, мерките, които се предлагат, са, на първо място, достъп до кредитен ресурс за компании в затруднения. Това със сигурност ще го предложим като допълнение към вече взетата мярка за осигуряване на гаранции за половин милиард, което би облекчило отношенията между банките и техните кредитополучатели”, разясни още вицепремиерът. Другото, което предлагат държавите-членки, е опция за национализиране на стратегически компании. „Не мисля че този сценарий е валиден при нас", подчерта Дончев.

По думите му се работи се по няколко теми. Едната е - помощ за самите работници. "Напомням за лансираната мярка - покриването на 60 процента от заплатата, защото на нас ни е приоритет компаниите да не освобождават хора, които ще се наложи да наемат веднага след два или три месеца", обясни Дончев. 

Втората тема е - помощ за ликвидна подкрепа на компаниите. "Разбира се трябва да мислим и за най-уязвимите сектори – транспорт, туризъм, сектор на услугите. Допълнителни мерки се разработват в момента", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във