Банкеръ Daily

Общество и политика

Опитвайки се да ухажва десните, Радев може да изгуби левите, предупреди Иван Гарелов

"Все пак между БСП и президента Румен Радев няма някакви особени различия в позициите им. Различие има в това, че държавният глава търси одобрението и на т.нар. градска десница", каза пред БНР журналистът Иван Гарелов.

Той предположи, че когато дойде времето за президентските избори, противоречията между левицата и президента няма да излязат на преден план, ако не са се усложнили допълнително дотогава. "Ние сме царе на това единомишленици да се скарат и да спорят - виждаме това във всички лагери", посочи журналистът.

По думите на Гарелов президентът Радев търси нова идеологическа подплата - либерална, центристка, прозападна. "Не би трябвало един президент да се ангажира с такива нюанси в идеологията, а по-скоро да мисли практично за това, с кои хора и с коя партия би могъл да работи по-лесно. И чии избиратели биха го подкрепили", подчерта той.

Журналистът прогнозира, че Радев отново ще бъде издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП. "ДПС този път няма да го подкрепят, те вече му поискаха оставката. Не знам дали Румен Радев си дава сметка, че възходът на либералната десница е само в София. Тя имаше ярко присъствие покрай протестите, но това още не гарантира, че тя ще има достатъчно голяма представителност", коментира той. Гарелов се съгласи, че опитвайки се да ухажва десните избиратели, Радев може да изгуби сигурните си леви привърженици.

Управляващите, кризата и предстоящите избори

"Има чувството, че над страната надвисва сянката на един нов Чернобил. В смисъл, че управляващите не ни поднасят истината или въобще не се съобразява с истината за положението в страната. Чудовищно е всеки ден да идват данни за 100-200 починали, да излезем на първо място по смъртност в Европа и в същото време премиерът Бойко Борисов да ни уверява, че нещата вървят добре и още една седмица... Той държи на тези избори да се появи като добрия човек. Лошите са лекарите, които настояват за строги мерки.", коментира журналистът и подчерта, че обществото е притеснено от това, което става и от прекалено либералните мерки.

"Хората не вярват, изнервени са и озлобени заради това, че вече не вярват на това управление за нищо", обобщи Иван Гарелов и добави, че и недоверието във ваксините срещу Covid-19 е резултат от липсата на вяра в управлението на страната.

Отношенията между София и Скопие

"Мнението на премиера на РСМ Зоран Заев, че трябва да се изчака да минат изборите в България е, защото той мисли, че Бойко Борисов е ангажиран с поддържането на една по-твърда линия, защото разчита, че това е по-популярно и може да спечели по-лесно изборите и второ - така може да се подобри изборният резултат на неговия основен съюзник - ВМРО, а когато отминат изборите, този фактор ще отпадне и Борисов ще обяви, че все пак компромис е постигнат", смята Гарелов.

"Моето мнение е, че сегашната твърда линия е продиктувана от вътрешнополитически съображения, а не от принципни. По отношение на Северна Македония България има непоследователна политика, което е най-голямата грешка", категоричен беше журналистът.

Той изказа мнение, че политиката на страната ни трябва да бъде отворена към македонския народ. "Ние трябва да се грижим за тях. Невъзможно е да искаме от тях да признаят, че са българи, изключено е, а така се представя в Северна Македония. ... Създаването на историческата комисия, от която да зависят нашите отношения, беше грешка", посочи Гарелов.   

Според него България настройва Европа срещу себе си със заявената позиция за преговорната рамка за РСМ. 

Журналистът подчерта, че страната ни е пропуснала шанса "да се възползва от икономическата блокада, която Гърция беше поставила на Македония, за да навлезем ние икономически и културно".

Facebook logo
Бъдете с нас и във