Банкеръ Daily

Общество и политика

Опитът на ГЕРБ да пише нова конституция се провали

Със 111 гласа "за", 93 - "против" и 8 - "въздържали се" парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за провеждане на избори за Велико народно събрание. За приемането на предложението бяха нужни 160 гласа, а БСП и ДПС отдавна обявиха, че не приемат инициативата на управляващите за промяна на Конституцията чрез свикване на Велико народно събрание.

Проектът за нов основен закон бе обявен от ГЕРБ на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на парламента с подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати.

Предложението дойде в отговор на антиправителствените протести. Сред предложенията на ГЕРБ в новата им конституция бяха намаляване на народните представители от 240 на 120, а при Великото народно събрание броят на депутатите да бъде намален - от 400 на 280.

По време на днешното гласуване парламентарната група на "Воля", която изигра решаваща роля, за да влезе конституционният проект в Народното събрание, се въздържа.

Социалистите настояха премиерът Бойко Борисов да дойде в пленарната зала, тъй като именно от него дойде заявката за "рестарт" на държавата чрез промени в основния закон. Очаквано, Борисов не се появи. От БСП бяха съгласни, ако е нужно министър-председателят да се включи дистанционно към дебата, ако трябва "и от джипката". 

"Конституционният кьорфишек в началото имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията и в края си да отвлече вниманието от задълбочаващата се здравна и икономическа криза", каза депутатът от БСП Крум Зарков. "Да гласуваме против този проект и да сложим край на тази лудост", призова той.

"В началото на тази сесия на 44-ото Народно събрание ние от ДПС ясно и категорично заявихме, че няма да се подпишем под внасянето на нова Конституция на Република България и че няма да гласуваме за свикване на Велико народно събрание, каквато е и точката, която разглеждаме. Според нас предложеният от ГЕРБ проект за нова конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният вариант на проекта, написан на бързо, беше се отказал от общочовешките ценности като свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост, търпимост и пак по същия начин така набързо му намериха някакво място в предложения проект", каза председателят на ДПС Мустафа Карадаъй.

Той подчерта, че в конституцията правата на личността, нейното достойнство и сигурност трябва да бъдат издигнати във върховен принцип, а не "ей така между другото пропускани или включвани в някакъв текст".

Напусналите парламентарната група на БСП депутати също отказаха да подкрепят инициативата.

От ГЕРБ се оправдаха, че с внесения проект са се опитали да отговорят на исканията на протестиращите през лятото.

"Не сме обявили война на настоящата конституция. Ние отчитаме нейните заслуги за мирния преход към демокрация. Направихме това предложение в ситуация на силно обществено напрежение, с желанието да обособим място, в което партиите и гражданското общество да проведат дебат за бъдещето на България. Не мисля, че това е лоша идея", каза Тома Биков. "Конституцията не е библия, за да не може да бъде променяна. В политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш и ние знаем много добре това", добави той.

Десислава Атанасова - шефката на временната комисия, която трябваше да се занимава с проекта за нов основен закон заяви, че опозицията сега имала възможност да "получи оставката" на правителството и на Бойко Борисов. Тя припомни, че премиерът е обещал да се оттегли в момента, в който обикновеното Народно събрание бъде разпуснато, за да се свика Велико народно събрание. 

"Омръзна ми да слушам как конституцията е някаква свещена крава и не трябва да я докосваме, а само да бием чело в земята и да я превъзнасяме", каза Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". Според него сега действащия основен закон бил създаден от БСП и СДС, за да осигури оцеляването на бившата БКП, както и политическата роля на ДПС. 

Преди дни конституционният проект на ГЕРБ беше критикуван от Венецианска комисия, към която управляващите се обърнаха за становище. От комисията изтъкнаха, че по темата не е бил проведен публичен дебат с експерти и представители на гражданското общество.

Временната парламентарна комисия, която трябваше да се занимава с конституционните промени и оглавена от Десислава Атанасова, заработи на 2 октомври. Досега е провела само едно заседание. Президентът Румен Радев атакува комисията в Конституционния съд с аргумента, че само Великото народно събрание може да се занимава с промени в основния закон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във