Банкеръ Daily

Радан Кънев:

Опитът на Борисов да прехвърли провала си върху Янев е опасен

Радан Кънев

Опитът на Бойко Борисов да прехвърли отговорността за собствения си провал в българо-македонските отношения върху служебния кабинет е не само нелеп и циничен. Той е вреден и опасен, коментира евродепутатът Радан Кънев.

"Ясно е, че провалът - и политически, и дипломатически, и в двустранните отношения, и на международно ниво - е на предишния кабинет. Той не може да бъде лесно прехвърлен само на един малък коалиционен партньор, колкото и вредна да е била ролята му. (Кризата започна още в момента, в който ГЕРБ даде подкрепа на антибългарския кандидат за президент на ВМРО-ДПМНЕ срещу далеч по-разумния и умерен Пендаровски. Разбира се, въвличането на отношенията с България в предизборната кампания в РСМ е тежка отговорност и на политиците в Скопие)", написа Кънев на страницата си във Фейсбук. 

Според него затова и днешните обяснения на Борисов и опитите му да се прави на доброто ченге са смешни.

" Поведението на бившите управляващи обаче не е само смешно, а и истински опасно. България има одобрена от 44 НС Рамкова позиция, от която никое правителство не може, а и не бива, да се отметне. Най-малко - временно правителство. Възстановяването на отношенията между България и Северна Македония, лекуването на раните в самите общества от двете страни на границата, преодоляването на щетите, нанесени от предишното правителство, в т.ч. на международния образ на България, е работа на следващото Народно събрание и на редовно правителство, избрано от него. Тази тема изисква спокойствие, мъдрост и национално съгласие, което може да се постигне само в парламента", коментира Радев и допълни, че "днешната комедия на Борисов само подрива националната позиция и нанася нови щети"

Преди да се срещне с премиера, Зоран Заев, който е на посещение у нас,  посети централите на ГЕРБ и БСП, за да се срещне с техните лидери.

Рано сутринта бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук. Той се опита да настои предварително Заев за лош край от срещата му със служебния премиер и президента Румен Радев. Лидерът на ГЕРБ през цялото време критикуваше най-вече Румен Радев.

"Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Знам какво ще ви кажат. Ще прехвърли (Радев - бел. ред)  отново, както навремето с "Грипен"-ите, към парламента. Сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас. Нов договор, ако нашият не им хареса. Но те ще избягат от отговорност, както винаги правят", коментира Борисов.

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във