Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОПИТ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ И НА БЪЛГАРСКИЯ ЦИРК

Шумът избухна внезапно, когато най-неочаквано за директор на Български циркове бе назначен нашият колега - журналистът Матей Стоянов, а за негов заместник - режисьорът Иван Росенов. После се оказа, че тази смяна се готви от началото на есента, защото финансовата ревизия, назначена от Министерството на културата, откри много сериозни липси. Това даде повод да се заговори и за тайна приватизация на цирковата дирекция. Нека припомним, че българският цирк вече седем години не случва на директори, независимо че сред тях бе и Васил Николаев - Орфи, който не е от вчера в бранша.


От резултатите на ревизията личи, че само до средата на годината задълженията са за 49 829 000 лв., а отделно съществува и дълг към министерствата на културата и външните работи в размер на 4 827 000 лева. Уволненият директор Георги Кунов пък е обвинен за обвързването си с Иво Карамански, който се ангажирал да ремонтира ресторанта и хотела в цирковата база Илиянци, получавайки правото да ползва сградите и да взима 40% от печалбата. И още - за договора с италианеца Марио Ралло, който ползва част от базата за търговията си с мебелна продукция. Карамански плаща по 3000 щ. долара месечно, а Ралло - по 2000 щ. долара, с които се изплащат заплатите за артистите.


Новото ръководство на цирковете разчита на приходите от предприятието Луна парк, чиито юзди отдавна са разхлабени, а отчетността и перфектността на договорните отношения - занемарени. На това е разчитал и Георги Кунов - на около 60 млн. лв. приходи от Луна парк през 1998 година. Но не дочака тази спасителна сламка. Господата Стоянов и Росенов, макар и хора извън бранша, разчитат на почтеността във взаимоотношенията, стягане на финансовата дисциплина и по-активна програмна дейност. В софийския квартал Слатина вече опъва шатър цирк Олимпия, а за 28 януари в зала 1 на НДК съвместно с БНТ се подготвя голям цирков спектакъл. Ще участват всички звезди на цирковото изкуство - и щатни, и нещатни.


Ще припомним, че българските циркови артисти, редом с оперните ни певци, са най-конвертируемите български продукти по света още от създаването на цирка ни преди 100 години. Неслучайно и в книгата на рекордите Гинес има няколко наши момчета и момичета, които оставят имената си с неповторими номера и трикове.


Страницата подготви Владимир Гаджев


Антраник Арабиджан, по-известен като Мистър Астор, също потвърди участие в големия цирков спектакъл на 28 януари 1998 година в зала N1 на НДК

Facebook logo
Бъдете с нас и във