Банкеръ Weekly

Общество и политика

OPIC ЩЕ КРЕДИТИРА ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК-1 СЪС 150 МЛН. ДОЛАРА

Корпорацията на американското правителство за насърчаване и гарантиране на частните инвестиции в чужбина - OPIC, ще отпусне 150 млн. долара кредит за рехабилитацията на ТЕЦ Марица изток-1. Това съобщи от Париж специално за в. БАНКЕРЪ Джейкъб Менахем, президент на щатската компания Аксес интернешънъл. И допълни: Експертите от корпорацията обаче тепърва ще се запознават в дълбочина с проекта.


Преди година и половина фирмата на Джейкъб Менахем, в консорциум с друга американска компания - Делфос интернешънъл (дъщерна фирма на Банк уан кепитъл маркетс, която пък е собственост на петата по големина финансова институция отвъд Атлантика - чикагската Банк уан), подписа договор с НЕК за изграждане на 640-мегаватова заместваща мощност в ТЕЦ Марица изток-1. Двете дружества участваха в наддаването за централата чрез регистрираното у нас дружество 3 С. На 17 септември миналата година 3 С продаде мажоритарния пакет от акциите си на най-големия собственик и оператор на електроцентрали в света - Американ електрик системс (АЕS). Самата AES пък притежава или експлоатира 46 хил. МВт инсталирани електрогенериращи мощности в целия свят - най-много в САЩ и Великобритания.


Междувременно 3 С обяви търг за набиране на оферти за главен изпълнител за изграждането на заместващите мощности. Срокът за подаване на документите е 2 май 2000 година. Главният изпълнител поема отговорността за всичко - поясни за БАНКЕРЪ г-н Менахем - за доставката на оборудването, за спазване на сроковете за изграждане, както и гаранциите за спазване на качеството и пр. Той ще сключи договори с подизпълнители, които трябва да бъдат български фирми. С някои от местните фирми вече водим преговори.


Победителят

в конкурса за главен изпълнител

пък очаква да бъде обявен около 15 юни 2000 г., а договорът с него ще се подпише до края на същия месец.


Засега договорените между ЗС и НЕК срокове по проекта стриктно се спазват. Шест месеца след подписването на договора с бъдещия главен изпълнител, 3 С ще изготви целия финансов пакет по проекта, ще проведе преговорите и ще подпише договорите с OPIC и другия основен кредитор. Засега се водят преговори тази роля да се поеме от американската ЕXIMBANK.


Реално работите по новите мощности в ТЕЦ Марица изток-1 трябва да започнат от 1 януари 2001 г. и да завършат до август 2003 година. Изграждането им ще стане по схемата ВООТ (от първите букви на английските думи: построй - притежавай - оперирай - предай собствеността). Двата нови 320-мегаватови блока ще бъдат експлоатирани 15 години след пускането на централата в действие. След това ще им бъде направен капитален ремонт и ще бъдат върнати на НЕК. След него те ще могат да работят поне още 20 години.

Цената на целия проект

според предварителните оценки, е около 750 млн. щ. долара. Лихвите и застраховката Политически риск ще вдигнат стойността му до 1 млрд. щ. долара. Една четвърт от парите ще дойдат от собствени средства на участниците в 3 С. Останалите ще бъдат осигурени чрез кредити, които ще са с 12-годишен срок на погасяване.


Това е първият голям инвестиционен проект в България, за който инвеститорите не поставят условието да има държавни гаранции. Друг голям плюс на проекта, ако се реализира, е, че ще осигури бъдеще и на мини Марица изток.


Има обаче

едно голямо НО

Още при оповестяването на проекта пред медиите, преди около година, г-н Джейкъб Менахем представи нещата толкова розови, че повечето от журналистите възкликнаха: Прекалено е хубаво, за да е вярно!.


Осведомени от Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР) наскоро споделиха, че при последното посещение у нас на мисията на МВФ и СБ експерти от двете финансови институции са пожелали да се запознаят с договора между НЕК и 3 С.

На уговорената среща

с председателя на ДАЕЕР Иван Шиляшки чужденците чакали цял час, но любимият на медиите и цял народ енергиен бос потънал незнайно къде. Всъщност какво е един час за г-н Шиляшки? Депутати от Комисията по енергетика и енергийни ресурси в Народното събрание пък твърдят, че г-н Шиляшки укрива от тях въпросния договор повече от половин година.


За никого не е тайна, че България изпитва въпиюща нужда от инвестиции. Особено в енергетиката. Но когато става дума за един прекрасен, според създателите му, проект, при това за 100% държавно дружество, необяснимо е защо договорът се оказва по-секретен и от военни карти по време на война. На този фон правителствените призиви за пълна прозрачност в икономиката звучат някак нелепо. И докато г-н Шиляшки и подчинените му не внесат необходимата яснота - съмненията няма да се разсеят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във